A do të ndryshojë politika e SHBA ndaj Maqedonisë me ndryshimet në Kongres?

A do të ndryshojë politika e SHBA ndaj Maqedonisë me ndryshimet në Kongres?

Analistët nga Maqedonia pohojnë se politika amerikane ndaj Maqedonisë nuk do të ndryshojë pasi demokratët morën Dhomën e Përfaqësuesve në Kongres. Sipas tyre, politika amerikane ndaj vendit është miqësore dhe konsistente, përcjell FLAKA.

Me ndryshimin e forcave në Kongresin e SHBA, analistët vendas presin që politika amerikane ndaj Maqedonisë të mos ndryshojë.

Profesori Mitko Gaxhovski nga Fakulteti i Shkencave Sociale thotë se politika e Shteteve të Bashkuara është konstante dhe në këtë drejtim pret të vazhdojë mbështetjen nga pala amerikane drejt arritjes së qëllimeve strategjike të vendit.

“Shtetet e Bashkuara kanë një politikë të jashtme të qëndrueshme dhe prioritetet e tyre nuk ndryshojnë kaq lehtë. Pavarësisht ndryshimit në Dhomën e Përfaqësuesve, mendoj se politika amerikane ndaj Maqedonisë do të mbetet e njëjtë. Kishte spekulime se pas marrjes së presidencës nga Donald Trump që përfaqëson Partinë Republikane, që ndryshimet do të ndodhin në Maqedoni, por këtu jemi dëshmitarë se kjo nuk ndodhi. Pra, nuk pres që të ndryshoj asgjë dhe unë mendoj se, si më parë, e kështu edhe në të ardhmen, ato prioritete që janë përcaktuar do të zbatohen dhe respektohen”, tha Gaxhovski.

Analistët vlerësojnë se marrëdhëniet midis dy vendeve janë miqësore dhe në këtë drejtim pritjet janë që mbështetja do të rritet në rrugën e anëtarësimit të plotë të Maqedonisë në NATO.

Analisti politik Albert Musliu thotë se politika e Shteteve të Bashkuara nuk ndryshon, dhe se si për demokratët ashtu edhe për republikanët, Maqedonia është një vend mik.

“Kemi pasur diskutime të tilla pas zgjedhjeve presidenciale në vitin 2016 dhe shoh se politika nuk ka ndryshuar dhe se roli i tyre në Maqedoni është konstruktiv dhe i dobishëm. Kështu që unë nuk besoj se kjo do të ndryshojë asgjë në politikën e saj të jashtme ndaj Maqedonisë”, tha analisti politik Albert Musliu.

Ai kujton se, ashtu si administrata e ish-Presidentit Barak Obama dhe administratës aktuale Trump, luajnë një rol të rëndësishëm në zgjidhjen e krizës politike në Maqedoni dhe u dëshmuan si një partner i fuqishëm në zgjidhjen e mosmarrëveshjes për emrin dhe progresin drejt integrimit euroatlantik të vendi si qëllimet kryesore strategjike.

Ekspertët e marrëdhënieve ndërkombëtare tregojnë se nuk ka ndryshime të mëdha në politikën amerikane ndaj vendit dhe rajonit deri më tani, duke theksuar se Deklarata për Partneritetin Strategjik dhe Bashkëpunimin e nënshkruar nga Maqedonia dhe Shtetet e Bashkuara në 2008 është një garanci e shtuar për sovranitetin dhe integritetin e Maqedonisë.

Përveç deklaratës së vitit 2008, Maqedonia dhe Shtetet e Bashkuara nënshkruan dy dokumente të tjera të rëndësishme që kanë karakteristika të sigurisë: Marrëveshja Kornizë e Ohrit 2001 dhe Karta e Adriatikut në vitin 2003, dokumente që gjithashtu theksojnë se integriteti territorial i Maqedonisë është me interes jetik për Shtetet e Bashkuara dhe vendet e Evropës Juglindore. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Nëntor 8, 2018 21:01

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.