Abuzim politik me grupet e tifozëve

Abuzim politik me grupet e tifozëve

Manipulimi politik me grupet e tifozëve shpesh shkakton tensione në shkallë kombëtare. Kjo është treguar edhe nga rasti i fundit me Nikola Sazdovskin, anëtar i “Komiti”, i cili vdiq nga lëndimet e pësuara nga rrahja në Shkup, përcjell FLAKA.

Tifo-grupet, jo vetëm në Maqedoni por në mbarë botën, shpesh janë një instrument i partive politike dhe shërbimeve të inteligjencës për destabilizimin e situatave politike dhe shoqërive në përgjithësi, thotë politikologu Marko Troshanovski nga Instituti për Demokraci “Societas Civilis”.

“Në një masë të madhe, kjo është për shkak të faktit se vetë grupet janë kryesisht të rinj që nuk kanë pikëpamjet e tyre politike të formuara plotësisht, janë impulsiv, lehtësisht joshen dhe sugjestiv dhe në këtë kuptim ato shpesh janë instrumentalizuar për qëllime politike”, thotë Troshanovski.

Tifozët shpesh janë një faktor me ndikim për suksesin e ekipeve të tyre përmes atmosferës që ata krijojnë në tribuna. Me mbështetjen e madhe të sportistëve, suksesi i madh është arritur në sporte. Kjo njihet edhe nga sportistët duke thënë se tifozët janë një lojtar shtesë në fushë.

Por, poashtu në terrenet sportive në Maqedoni me vite vërehen këngë ose parolla me përmbajtje fyese nga ana e tifozëve nga etnitete të ndryshme.

Linjë manipulimi

Sipas personave që ishin pjesë e një grupi tifozësh që insistonin në anonimitet, abuzimi i grupeve të tifozëve bëhet përmes individëve, më së shpeshti udhëheqësit e grupit, të cilët janë të lidhur me partitë politike dhe kanë abuzuar shumicën e të rinjve që janë mbështetës të vërtetë të klubeve të tyre.

Sociologu Ilija Aceski thotë se në vend, manipulimi dhe abuzimi i grupeve të tifozëve nga qendrat e partisë është e dukshme sidomos pas viteve ’90.

“Dimensioni etnik i fenomenit është i dukshëm në stadiumet kur është sulmuar drejtpërdrejt dhe ofenduar nga një brohoritje e keqe”, thotë Aceski.
Aceski, i cili ka punuar në studimet shkencore mbi këtë temë, shpjegon se kur individët janë në një grup, fitojnë energji, forcë dhe kurajo dhe janë në gjendje të bëjnë gjëra të caktuara që përdoren më pas nga partitë politike, si përhapja e urrejtjes në baza kombëtare dhe etnike.

“Kur këta të rinj dalin nga grupi, disa prej tyre vazhdojnë intensitetin e një lloji të urrejtjes ndaj tjetrit dhe nganjëherë mund të rezultojë, si në rastin e fundit me Sazdovskin. Pjesa më e madhe kur ata largohen nga grupi, ata janë mjaft të qetë, por për një pjesë jo”, thotë Aceski.

Në drejtim të trazirave etnike, Troshanovski thotë se është simptomatike që kur ndodhin procese të rëndësishme politike në vend ose kur ka “performanca skandaloze qeveritare”, shfaqen situata të tilla nxitjeje.

“Ajo që liderët politikë mund të bëjnë së paku është të inkurajojnë sundimin e ligjit, gjykatat dhe institucionet për të vepruar dhe për të mbrojtur nga dhuna, për t’i dënuar ata, pavarësisht nga përkatësia etnike”, tha Troshanovski.

Dhe ndërsa analistët paralajmërojnë partitë, ata shënjestroheshin mes veti për vdekjen tragjike të anëtarit të grupit të tifozëve “Komitët”, Nikolla Sazdovski.

Troshanovski shton se në kushte të tilla, Këshilli i Etikës dhe Agjencia për Media Audio dhe Audiovizuale duhet të merren me median sepse, siç thonë , ata janë të prirur të abuzojnë me ngjarjet në njërën anë ose në anën tjetër, të nxisin, të shërbejnë lajme të rreme dhe t’i keqinterpretojnë ato informacion dhe dëmtime serioze të bashkëjetesës ndëretnike. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Korrik 11, 2018 20:21
Loading...

 

 

 

ARKIVI I LAJMEVE