Cili është qëllimi i riemërimit dhe ndryshimeve në muzeun e VMRO-së?

Cili është qëllimi i riemërimit dhe ndryshimeve në muzeun e VMRO-së?

Mungesa e etikës muzeologjike e bën muzeun të jetë për një rreth të caktuar njerëzish, në të cilin fëmijët nuk duhet të përfshihen sepse ka skena në të cilat ka dhunë, sipas muzeologut Krste Bogoeski, përcjell FLAKA.

Ai thekson se është një muze politik në të cilin nuk është i diskutueshëm se a ka objekte të vërteta, sepse në Izrael, në muzeun e Holokaustit ekzistojnë kopje, sepse në muzetë historik të muzeut ideja për t’u mbështetur është e rëndësishme, por idilizmi i mbingarkuar kufizon vizitorët dhe e shtrembëron atë histori.

Sipas Bogoeskit, shumë e madhe parash është shpenzuar në një muze të ri për të cilin standardet për ndërtimin e hapësirave nuk janë përmbushur.

Drejtori i Muzeut, Branisllav Svetosareviç, tha për 24 lajme se faktet që ekzistojnë në muze mohojnë të gjitha grumbullimet nga grupi i punës dhe se është një llogaritje politike.

“Ka rreth tre mijë objekte origjinale në muze, dhe nuk është e vërtetë se ekziston një ideologji e caktuar politike, më habit më shumë ajo që flasin lloj – lloj të pavërteta për muzeun njerëz që asnjëherë nuk kanë hyrë në të. Vizitueshmëria e madhe dhe shumë çmime evropiane flasin për atë se çfarë lloj muzeu bëhet fjalë. Muzeu i luftës maqedonase priti çmimin për muzeun më të mirë në Evropë – “Micheletti” në vitin 2017, dhënë nga Akademia e Muzeut Evropian. Bëhet fjalë për një nga ngjarjet më prestigjioze që çdo vit mbledh muzeologë, profesorë dhe ekspertë për prezantimin e arritjeve më të larta të muzeologjisë”, thotë Svetozareviç.

Grupi i punës identifikoi një numër parregullsish dhe propozoi ngritjen e një komisioni ekspertësh për të zhvilluar një mjedis të ri historik që do të ketë dokumente më origjinale dhe më pak figura dylli. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Korrik 11, 2018 20:30
Loading...

 

 

 

ARKIVI I LAJMEVE