Dy kompani fillestare të taksive fluturuese marrin fonde nga Pentagoni

Dy kompani fillestare të taksive fluturuese marrin fonde nga Pentagoni

Kitty Hawk dhe Joby Aviation morën pothuajse 2 milionë dollarë nga Njësia e Inovacionit të Mbrojtjes Eksperimentale (DIUx), qendra tregtare teknologjike e Pentagonit që ka poste në Silicon Valley, Austin dhe Boston.

Sipas një dokumenti të marrë nga the Guardian, plani i ‘DIUx’ për avionët e vegjël elektrik është më pak si në filmin ‘Back to the Future’, nga ku të gjithë kujtojnë udhëtimin në kohë me ‘DeLorean’ dhe më shumë si në filmin ‘Blade Runner’. Aty thuhet: “Këto automjete do të ofrojnë një aftësi të përshtatshme për aplikime specifike taktike me një nënshkrim të ulët akustik, me fillimin/ndalimin afër të menjëhershëm, aftësinë për të përhapur një forcë sulmi në automjete të shumta dhe sisteme të automatizuara”, raporton Fox News.

‘Joby Aviation’, i cili në fillim të vitit të kaluar mori 970,000 dollarë nga ‘DIUx’, në faqen e tyre premton për të zgjidhur problemet e emetimeve nga transporti duke “dhënë një udhëtim ajror të sigurt dhe të përballueshëm për të gjithë”. Firma nuk po vuan fare për para, pasi ka siguruar 100 milionë dollarë në financimin e ‘Serisë B’ në shkurt, transmeton RTKlive.

Sipas një faqe që ndjek kontratat e qeverisë, ‘Kitty Hawk’ mori 1 milion dollarë menjëherë pas kësaj.

Firma me qendër në Kaliforni, e cila ka mbështetjen e bashkë-themeluesit të ‘Google’, Larry Page, ka plane për avionë që do të mbajnë dy pasagjerë dhe fluturojnë midis 152 dhe 914 metra mbi tokë.

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Korrik 11, 2018 22:36
Loading...

PUBLICITET