Ekonomia e Maqedonisë assesi të marrë shpejtësi!

Ekonomia e Maqedonisë assesi të marrë shpejtësi!

Pas transferimit të pushtetit, biznesmenët në Maqedoni nuk ndjejnë përmirësim të ndjeshëm të klimës së biznesit. Ata thonë se ekonomia e vendit është jolikuide dhe autoritetet nuk marrin masa për të përmirësuar situatën, përcjell FLAKA.

Ekonomia vendase është jolikuide dhe problemet e ekonomisë së vendit për dekada janë të njëjta, vlerëson një pjesë të komunitetit të biznesit. Shteti nuk bën asgjë për të përmirësuar paaftësinë, megjithëse me masat e shtetit situata mund të ndryshojë, thotë biznesmeni Mirçe Çerkexhi. Ai shton se administrata shtetërore është një gjenerator i paanshmërisë, pasi pikërisht ndërmarrjet shtetërore janë vazhdimisht në vonesë me pagesë.

“Tani po flasim për reformat tatimore, por ekonomia e Maqedonisë, sektori real është aq shumë i ngarkuar me taksat, kështu që nuk mund të fillojë një cikël i ri investimi. Së pari, sepse fitimet janë të vogla në ekonominë e Maqedonisë, sepse gjysma e saj shkon jashtë vendit, sepse kompanitë më fitimprurëse janë në duart e huaja. Së dyti, borxhi i vetë vendit nuk është një problem do si do, por një problem se çfarë do të përdorni kredinë që keni marrë”, tha Çerkexhi.

Në qytetet më të vogla të vendit, biznesi ende po lufton për vendin e vet. Sllavço Jordanov, pronar i një kompanie private nga Negotina thotë se ai nuk ndjen kushte më të mira për drejtimin e një biznesi. Pagesa ende vonohen, dhe operacioni fitimprurës i kompanisë kur nuk ka rimbursim është vetëm për shkak të kredive, thekson Jordanov.

“Kriza ka qenë e gjatë dhe ka shumë ndikim në operacionet tona. Sigurisht që pasojat e kësaj krize ende ndjehen. Gjëra të këqija janë të lehta për t’u bërë, por ato janë të vështira për të shkuar dhe për t’u tejkaluar. Duhet kohë për të ndjerë ndonjë përmirësim. Mendoj se tendenca negative ende ndihet”, thotë Jordanov.

Analistët ekonomikë thonë se së paku për tani, autoritetet e reja dështojnë të prodhojnë efekte ekonomike të dukshme, megjithëse pritet që do të duhet një kohë e gjatë për rimëkëmbjen e ekonomisë pas krizës politike të gjatë. Analisti Arben Halili thotë se trazirat e brendshme politike në vend ndikojnë gjithashtu në stanjacion të klimës së biznesit dhe për këtë arsye u bën thirrje autoriteteve të përqëndrohen në disa masa që do të përmirësojnë atmosferën e biznesit.

“Shërbime më specifike financiare dhe këshillimore, masa për ndërmarrjet mikro dhe ekonomia familjare. Agro-ekonomia nuk duhet të harrohet, ka subvencione që nuk shkojnë në vendet e duhura, atëherë investimet në infrastrukturë duhet të vazhdojnë dhe prioritet t’u jepet Korridoreve 8 dhe 10, si dhe lidhjen hekurudhore me Bullgarinë, Shqipërinë dhe Italinë”, – propozon Halili.

Oda Ekonomike e Maqedonisë konkludoi se përmirësimi i situatës në gjyqësi është një domosdoshmëri për përmirësimin e klimës së biznesit në vend. Në një nga hulumtimet e tyre, që i referohet përvojës së kompanive në procedurat gjyqësore, thuhet se më shumë se gjysma e kompanive të anketuara kanë raportuar se deri në përfundimin e vendimit përfundimtar të gjykatës për zgjidhjen me forcë të kërkesës së tyre, ata shpenzojnë më shumë se një vit dhe 23% e kompanive të anketuara, më shumë se dy vjet. FLAKA

 

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Shkurt 7, 2018 19:55
In Memorial

ARKIVI I LAJMEVE