Ekspertët: Zhvillimet politike kanë ndikim negativ në ekonomi dhe taksat

Ekspertët: Zhvillimet politike kanë ndikim negativ në ekonomi dhe taksat

Klima e tanishme politike ka efekt negativ si në pagesa të taksave ashtu edhe në situatën e përgjithshme ekonomike, tha sot eksperti i taksave Pavle Gacov, duke thënë se klima politike duhet të qetësohet dhe ekonomia të rivendoset, përcjell FLAKA.

Nëse ka një disavantazh të përgjithshëm, ai thekson, reflekton në biznes, ose inkurajon idetë e disa njerëzve që detyrimet ligjore ende mund të shmangen.

“Në këtë kontekst, unë mendoj se është mirë të qetësohet klima politike dhe të kthehet në ekonomi siç duhet,” tha Gacov, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve përpara debatit të sotëm mbi efektet e reformës së taksës mbi të ardhurat personale, të organizuar nga Shoqata Zenit.
Në debat u theksua se në gjysmën e parë të vitit shteti mblodhi rreth 20 milion euro më shumë sesa qytetarët me zbatimin e sistemit të ri që taksonte të ardhurat e qytetarëve që fitojnë më shumë me shkallë më të lartë tatimore. Pjesëmarrësit në debat treguan se më shumë efekte fiskale do të rezultonin në taksime progresive në më shumë nivele, dhe shteti duhet t’u shpjegojë më mirë qytetarëve se si të shpenzojnë paratë shtesë të mbledhura, duke pasur parasysh që 85 përqind e të anketuarve thanë se nuk ishin të kënaqur me mënyrën se si i shpenzoi shteti parat e mbeldhura nga tatimet.

Sipas Gacov, gjysma e vitit të zbatimit progresiv të taksave është e mirë për sa i përket mbledhjes së taksave pasi rritja është një e pesta më e lartë se vitin e kaluar.

“Kemi një rritje prej 18 përqind në mbledhjen e taksave mbi të ardhurat personale. Efektet më të mira fiskale mund të japin taksim progresiv të shumë niveleve”, tha Gacov.

Rezervat kryesore në lidhje me reformën, tha ai, nuk janë më në ngritjen e tarifave të taksave, por në shtypjen e ekonomisë gri. Natyrisht, ai thekson, ne kemi pishina ku nuk kemi shterruar ende të gjitha mundësitë për mbledhjen e taksave, dhe zgjidhja qëndron në organet e kontrollit, mekanizmat dhe mjetet që do të nënkuptojnë automatikisht mbledhjen e taksave dhe futjen e vazhdueshme në sistemin e atyre që janë jashtë ekonomisë reale.

Sondazh i prezantuar nga Zenit tregon se 44 përqind e qytetarëve mbështesin taksimin progresiv dhe besojnë se ata me norma më të larta duhet të tatohen me një normë më të lartë tatimore, ndërsa 40 përqind nuk pajtohen me modelin. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 14 Gusht, 2019 21:58

HAPËSIRË E SPONSORIZUAR

Loading...

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.