Janë rritur çmimet e ushqimit dhe shërbimeve

Janë rritur çmimet e ushqimit dhe shërbimeve

Në vitin 2017, krahasuar me vitin 2016, kostoja e jetesës u rrit me 1.4 për qind, ndërsa çmimet me pakicë u rritën me 3.2 për qind, sipas të dhënave më të fundit nga Enti Shtetëror i Statistikës. Kostoja e jetesës në vitin 2017 është e ndryshme për grupe të ndryshme të konsumit, përcjell FLAKA.

Rritja u vërejt në grupet: komunikimet për 8.5%, pije alkoolike, duhan dhe narkotikë nga 6.3%, transport me 5.5%, restorante dhe hotele me 3.8%, veshje dhe këpucë, rekreacion dhe kulturë për 1 për qind, mobilje, orendi dhe mirëmbajtje të orendive shtëpiake prej 0.5 për qind, ushqimi dhe pijet jo-alkoolike me 0.3 për qind.

Rënie u vërejt në grupet: shëndetësia dhe mallrat dhe shërbimet e tjera me 0.6 për qind, arsimi me 0.3 për qind, strehimi, uji, energjia elektrike, gazi dhe karburantet tjera me 0.2 për qind.

Lëvizja e çmimeve me pakicë në vitin 2017 gjithashtu ndryshonte nga grupet e produkteve.

Rritja u vërejt në grupet: shërbimet për 5.5 për qind, prodhimet jo-ushqimore industriale për 2.3 për qind, prodhimet bujqësore me 0.9 për qind dhe prodhimet ushqimore industriale me 0.8 për qind.

Shpenzimet e jetesës në dhjetor 2017, krahasuar me dhjetorin 2016, u rritën me 2.4%, ndërsa çmimet me pakicë u rritën me 4.9%.

Rritja e kostos së jetesës në dhjetor 2017, në krahasim me muajin e kaluar, është rezultat i indekseve më të larta të patateve prej 1.8 përqind, vezëve për 1 përqind, djathit dhe gjizës, vajit dhe yndyrave me 0.7 përqind, orizit për 0 , 6 për qind, prodhime të tjera ushqimore me 0.4 për qind, perime të thata, perime të tjera të ruajtura dhe të përpunuara me 0.2 për qind.

Gjithashtu në dhjetor 2017, një rritje në koston e jetesës u vërejt gjithashtu në shërbimet spitalore për 6.2 për qind, lëndët djegëse shtëpiake të lëngëta me 3.9 për qind, transportin ajror të udhëtarëve dhe aranzhimet e paketave turistike prej 2.1 për qind, zyra material dhe materiale për vizatim, sende të tjera personale 2 për qind, lëndë djegëse të lëngshme dhe lubrifikantë si pjesë e pajisjeve për pajisjeve për transportin personal me 1.8 për qind, gazit për familjet, kopshte, bimë dhe lule dhe shërbimeve të akomodimit me 1.2 për qind, mjetet për pastrimin dhe mirëmbajtjen e banesës për 0 8 për qind, riparimin mobilje, mobilje dhe dysheme mbulon për 0,7 për qind, shërbimeve kulturore me 0.5 për qind, tekstile shtëpiake, shërbimet, rekreative dhe sportive 0.4 për qind, lëndë djegëse të ngurta, qelqe, enë kuzhine dhe pajisje të tjera për amvisëri, motoçikleta, kafshët shtëpiake dhe produktet e ngjashme dhe shërbimet e hotelerisë me 0.2%. FLAKA

 

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Janar 11, 2018 21:30
Loading...

REKLAMA

PARTNER

Maqedoni
20°
14°
Sat
12°
Sun
7°
Mon

ARKIVI I LAJMEVE