Juristët: Politikanët të mos tregtojnë me PSP-në

Juristët: Politikanët të mos tregtojnë me PSP-në

Roli i PSP-së është të luftojë korrupsionin e lartë dhe për këtë arsye nuk duhet të sakrifikojë sundimin e ligjit për shkak të negociatave politike midis qeverisë dhe opozitës, thonë ekspertët ligjorë, përcjell FLAKA.

Ndërsa opozita kërkon që PSP të mos ketë autonomi ose pavarësi financiare, dmth. PSP duhet të jetë një njësi brenda zyrës së prokurorisë për krimin e organizuar, disa avokatë dhe OJQ kërkojnë autonomi dhe pavarësi më të madhe në mënyrë që të mund të ndjekë penalisht krimet e zyrtarëve në kurriz të buxhetit pa pengesë.

Sipas analistit ligjor Andrej Bozhinovski, hetimet e hapura nuk duhet të dështojnë dhe PSP duhet të jetë një ndjekje e veçantë me pavarësi institucionale, gjë që tregon se edhe Komisioni Venecian ka pëlqim për këtë.

Më parë, shtatë organizata qytetare që merreshin me reformat gjyqësore përmes një njoftimi për shtyp pyesin nëse zgjidhja ekzistuese ligjore do të vinte në pikëpyetje autonominë dhe funksionalitetin e PSP, nëse e njejta shkrihet në prokurorinë publik? Ata kërkuan rishikim të ligjit.

Ministria e Drejtësisë, megjithatë, pohon se ligji ofron garanci efektive për luftën profesionale kundër krimit dhe korrupsionit, nuk përmban një amnisti të fshehur, as mundësinë që dikush ta shmangë drejtësinë. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Mars 19, 2019 21:04
© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.