Kamatat rrjedhin, paratë nga eurobondi nuk shfrytëzohen

Kamatat rrjedhin, paratë nga eurobondi nuk shfrytëzohen

Po aq e keqe sa shpenzimi i pakontrolluar i parave është depozitimi i parave nga huatë për të cilat paguhet interes, thonë ekonomistët, përcjell FLAKA.

Ministri i Financave Dragan Tevdovski thotë se ai menaxhon me sukses borxhin publik, paratë nga obligacioni shpenzohen sipas ligjit dhe borxhet janë me interes të ulët. Ekonomistët megjithatë theksojnë se paratë mbahen dhe nuk përdoren për të gjeneruar më shumë para, dhe paguhet interesi për ta.

Profesori Marjan Petreski thotë se huamarrja nuk është e keqe në vetvete, nëse paratë që huazohen përdoren për projektet e infrastrukturës strategjike që do të sigurojnë para për kthimin e interesave. Po aq keq sa shpenzimi i pakontrolluar i parave është depozitimi i parave nga huatë për të cilat paguhet interesi dhe nëse janë të ulta, thotë Petreski.

“Ne thjesht nuk duhet të shpenzojmë fondet e siguruara tashmë. Nëse shikoni në llogarinë e Qeverisë në Bankën Popullore, do të vini re se ka disa periudha që prej fillimit të vitit 2018, rreth 500 milionë euro, që është përafërsisht shuma e eurobonove që është huazuar, kështu që nuk kemi shpenzimin e fondeve të tilla, të cilat janë po aq të këqija, si kur kemi shpenzime të pakontrolluara të fondeve. Kemi fonde, paguajmë interes për ta dhe nuk i shpenzojmë ato, prandaj këto fonde nuk krijojnë një vlerë të re, në një kontekst të tillë, çështja nëse niveli i interesit ishte i ulët apo i lartë është i shpërndarë sepse pavarësisht nga fakti se norma e interesit është e ulët, mjetet që nuk shpenzoni, që do të thotë që ju nuk merrni asgjë, por keni disa shpenzime për ta”, thotë ai.

Petreski shton se ne tani jemi sjellë në një situatë që është përmbysur plotësisht nga më parë.

“Më parë thuheshte se ka pasur shpenzime të pakontrolluara, dyfishim i borxhit publik në një periudhë relativisht të shkurtër, shpenzimet për investime joproduktive, tani ekziston një situatë e kundërt, tani nuk kemi shpenzime, investime të parealizuara kapitale, edhe vitin e kaluar ka pasur konvertimin e këtyre fondeve në të paguajmë borxhet e komunave dhe kemi fonde që janë lirisht të vendosura në llogarinë e qeverisë në Bankën Popullore për të cilën paguajmë interesim, pavarësisht faktit se ky interes kur i morëm ato fonde ishte i favorshëm”, thotë ai.

Duke komentuar mbi shpenzimin e parave nga eurobono, Ministri i Financave Dragan Tevdovski thotë se ata i përmbahen kufizimeve të vendosura për votimin e huamarrjes në Parlament.

“Deficiti buxhetor, i parashikuar në 2.5 për qind, realizohet me huamarrjen e brendshme dhe pjesën e parashikuar të huamarrjes së huaj. Praktikisht kuptojmë se na është dhënë e drejta nga Kuvendi. Në vitet e ardhshme kemi borxhe serioze për kthimin e mbetur nga qeveria e mëparshme, si në janar të vitit 2020, një hua prej 155 milionë eurosh, atëherë do të bëhet eurobono, në vitin 2021 kemi një eurobond të ri”, tha Tevdovski.

Sipas tij, merret parasysh menaxhimi i suksesshëm i borxhit publik, dhe treguesi më i madh i kësaj është shfaqja e normave të interesit për eurobonot përmes të cilave investitorët e mëdhenj financiarë të huaj vlerësojnë vendin shumë më mirë krahasuar me të kaluarën.

“Nëse në vitin 2017, rekordi qeveritar dymbëdhjetë mujor kishte një normë interesi prej 2.1 përqind në këtë moment është 0.8 përqind. Në fund, është një çmim më i ulët i paguar nga qytetarët tanë dhe ne do të vazhdojmë me këtë politikë”, tha Tevdovski, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas një konference shtypi mbi platformën e re për kontrollin e statusit të objekteve për privatizimin e tokës ndërtimore.

Vitin e kaluar, Maqedonia lëshoi një eurobond prej gjysmë miliard eurosh me një normë interesi më të ulët historikisht prej 2.75 përqind, me një maturim prej 7 vjetësh. Normat e interesit për pesë eurobonat e emetuara më parë varionin nga 3.975% në 9.875%. Paratë nga eurobono përdoren për të mbuluar deficitin buxhetor, dmth. për ekzekutimin e rregullt të të gjitha shpenzimeve buxhetore, si dhe shlyerjen e borxheve të mëparshme, si dhe blerjen e hershme të një eurobondi ekzistues.

Për tre muaj, borxhi publik u rrit me 40 milionë euro shtesë dhe tani qëndron në 5 miliardë 242 milionë euro. Por huamarrja rritet më ngadalë se rritja e BPV-së, ndërsa borxhi publik është pakësuar me 2.3 pikë përqindjeje, dhe që nga muaji mars është 46.2 përqind e prodhimit të brendshëm bruto.

Ndërkohë, qeveria vazhdon të marrë hua rregullisht në tregun e brendshëm. Ministria e Financave të martën (14 maj) mori hua 80 milion euro dhe ktheu 46.9 milion euro. FLAKA

BURIMI: REL Maqedonisht

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Maj 15, 2019 21:39

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.