KE me strategji për Ballkanin Perëndimor

KE me strategji për Ballkanin Perëndimor

Komisarja e lartë e Bashkimit Evropian për politikë të jashtme dhe siguri, Federika Mogerini dhe eurokomisari për zgjerim, Johanes Han sot do ta prezantojnë Strategjinë e Komisionit evropian për Ballkanin Perëndimor.

Mogerini dhe Han do ta kumtojnë Strategjinë për perspektivën kredibile për zgjerim drejt Ballkanit Perëndimor, në të cilën paralajmërohet për dy çështje të rëndësishme, të cilat kanë të bëjnë me tërë rajonin, ndërkaq duhet të zgjidhen para inkuadrimit të cilit do vend në BE: dialogu mes Serbisë dhe Kosovës dhe kontestet bilaterale.

Në versionin më të ri të Strategjisë për Ballkanin Perëndimor, ceket se vendet nga rajoni do të bëhen anëtare të BE-së, “por jo në gjendjen në të cilën ndodhen sot”.

Mali i Zi dhe Serbia edhe më tej identifikohen si lidere në rajon, kështu që pranimi i tyre në BE parashihet deri në fund të vitit 2025, me atë që negociatat inkuadruese do të përfundonin në vitin 2023. Vitin e njëjte, kur liderët në rajon do t’i përfundojnë negociatat, parashihet fillimi i procesit me Bosnjë e Hercegovinën.

Maqedonia dhe Shqipëria pritet t’i fillojnë negociatat në vitin 2019.

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka 6 Shkurt, 2018 09:50

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.