Labirinte gjyqësore: Qytetarët me vite presin gjykim – lëndët nuk lëvizin nga vendi

Labirinte gjyqësore: Qytetarët me vite presin gjykim – lëndët nuk lëvizin nga vendi

Shkatërrimi i gjykatave pengon drejtësinë në Maqedoni, kështu ankohen qytetarët që kanë humbur vite me rradhë nëpër labirintet gjyqësore. Ata akuzojnë për shkelje të së drejtës së tyre themelore për të pasur një gjykim brenda një kohe të arsyeshme, por as gjykata më e lartë në vend nuk i ka dëgjuar ankesat e tyre. Të etur për drejtësi – duke kërkuar një epilog gjyqësor, janë qytetarët, përcjell FLAKA.

“Ata duhet të provojnë fajësinë tonë dhe jo ne ta provojmë pafajësinë tonë”, tha Kiril Ruzhinov – i akuzuar në Syrin e Gjarpërt 2.

“Vijmë sikur në treg. Sistemi nuk funksionon!”, tha Lubomir Bundalevski nga Syri i Gjarpërit 1.

Lëndët për rastet e Syrit të Gjarpërit nuk lëvizin nga vendi prej 10 vitesh. Të akuzuarit thonë se seancat tanimë janë vetëm simbolike dhe janë largë një vendimi gjyqësor.

“Në ato 90 seanca në të cilat nuk kishte konstruktivitet, u provua se gjyqësia nuk ka prova kundër nesh dhe prandaj shtyhet vetëm deri në pafundësi”,  thotë Ruzhinov.

Një duzinë qytetarësh për raste të ndryshme gjyqësore, qoftë vetëm ose nëpërmjet shoqatave qytetare, u ankuan në Gjykatën Supreme dhe kërkuan një gjykim të drejtë brenda një kohe të arsyeshme.

“Për fat të keq, Gjykata e Lartë përqendrohet në dhënien e një dëmi për shkak të nxitjes së gjykimeve, por në ato raste ku mund të urdhërojë gjyqtarët që të zgjidhin çështjet brenda tre muajve, kjo rrallëherë bëhet”, thotë Vane Cvetanov nga Shoqata “Zelena Lupa”.

Njeriu i parë i Gjykatës Supreme, Jovo Vangelovski, në një deklaratë për Televizionin 24, në mënyrë të qartë hedh poshtë akuzat, duke gjykuar ato si tendencioze. Argumenton se gjykata punon në përputhje me rregulloret evropiane dhe të gjitha rregulloret ligjore. Por ndërsa afati ligjor për shqyrtimin e ankesave është gjashtë muaj, disa shtetas pohojnë se ata janë në pritje të një vendimi për vite me rradhë.

Ata që nuk gjejnë drejtësinë në shtëpi, e morën atë në Strasburg, por jo të gjithë, por vetëm ata që kanë pasur para për ta përballuar këtë luks. Megjithatë, ata thonë se asnjë dëm nuk e shuan etjen për drejtësi dhe zgjidhjen përfundimtare të rasteve. FLAKA

 

 

 

Flaka Redaksia
nga Flaka Redaksia Maj 15, 2018 20:30
Loading...

PUBLICITET