Maqedonia dhe NATO – eufori dhe kritika

Maqedonia dhe NATO – eufori dhe kritika

Dy partitë më të mëdha nga blloku politik maqedonas, LSDM dhe VMRO-DPMNE me pikëpamje të kundërta lidhur me ftesën e Maqedonisë për t’u bashkuar me NATO. Pë partinë qeveritare vendi siguroi vend në Aleancë, por opozita beson se Maqedonia nuk do të bëhet anëtare e NATO-s, përcjell FLAKA.

Maqedonia do të fillojë negociatat e pranimit me NATO-n, pasi Aleanca vendosi në samitin në Bruksel që zyrtarisht të japë ftesë për anëtarësim. Samiti përfundon se vendi do të bëhet anëtar pas përfundimit të të gjitha procedurave të parashikuara në marrëveshjen e emrit me Greqinë.

Gjatë vlerësimit të këtij vendimi nga LSDM-ja në pushtet e sheh NATO-n si një sukses historik dhe arritje të qëllimeve të larta strategjike të Maqedonisë, opozita VMRO-DPMNE beson se vendi po përjeton një fiasko diplomatike, sepse nuk ka marrë ftesë të pakushtëzuar.

VMRO-DPMNE thotë se kushtet për anëtarësimin në NATO janë përmbushur nga Maqedonia në vitin 2008.

“Kjo është arsyeja pse si hap i parë në qeveri është dorëheqja e Nikolla Dimitrov i cili së bashku me Zoran Zaev e solli vendin në një fund të vdekur”, thonë nga VMRO-DPMNE.

LSDM thekson se dyert e NATO-s janë të hapura dhe se vendi i Maqedonisë në Aleancë është i siguruar. Thonë se kjo siguron stabilitetin, zhvillimin dhe të ardhmen e gjeneratave të ardhshme.

“Anëtarësimi në NATO do të thotë jo vetëm siguri e stabilitet, do të thotë më shumë investime, rritje e besimit ndërkombëtar në ekonominë maqedonase, vende të reja pune dhe më shumë para në çdo familje”, thuhet në njoftimin e LSDM.

BESA, e cila është pjesë e koalicionit qeverisës, gjithashtu beson se vendimi në samitin e NATO-s në Bruksel për t’i dhënë Maqedonisë ftesë për anëtarësim është një pjesë e historisë me rëndësi historike për vendin.

“Edhe pse i gjithë procesi ishte me shumë peripecitë dhe sakrificat, sot ajo është vlerësuar. Realiteti i sotëm është bërë një mundësi e humbur që nga viti 2008”, thonë nga BESA.

Analisti politik Albert Musliu shpjegon se përveç detyrimeve të përcaktuara në marrëveshjen me Greqinë, Maqedonia do të duhet të përfundojë disa nga financat që janë parashikuar për pjesëmarrje të plotë në sistemin e NATO-s. Sipas tij, situata është e qartë: nëse Maqedonia përmbush të gjitha detyrimet e marrëveshjes me Greqinë, ajo mund të konsiderohet anëtare e NATO-s.

“Bashkimi Evropian përmendi në vendimin e Këshillit të Evropës të gjitha gjërat që Maqedonia duhet të përmbushë deri në qershor të vitit të ardhshëm, ndërsa në NATO mendoj se situata është më konkrete, më e qartë dhe se i gjithë procesi është më konciz. Maqedonia duhet të zbatojë marrëveshjen me Greqinë dhe të gjitha detyrimet e marrëveshjes, dhe natyrisht, ajo duhet të jetë e përgatitur për një anëtar të plotë të NATO-s, diçka që është relativisht e mirë”, thotë Musliu.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg në samitin e Brukselit tha se Maqedonia do të bashkohet me NATO-n si shteti i 30 anëtar në momentin kur të gjitha procedurat kombëtare janë përfunduar në lidhje me finalizimin e marrëveshjes së emrit.

Pritjet në Bruksel për anëtarësimin në aleancën ushtarake perëndimore bazohen në pritjet që marrëveshja me Greqinë do të zbatohet plotësisht dhe kjo duhet të përfshijë referendum të suksesshëm dhe ndryshime kushtetuese, pas së cilës Maqedonia Veriore do të bëhet anëtare e NATO-s. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Korrik 12, 2018 20:52
Loading...

ARKIVI I LAJMEVE