Maqedonisë iu deshën 25 vite për të mbëri në NATO!

Maqedonisë iu deshën 25 vite për të mbëri në NATO!

Më 23 dhjetor 1993, parlamenti i Maqedonisë miratoi vendim për t’u bashkuar vendi me NATO-n. Me këtë vendim të Kuvendit filloi udhëtimi 25-vjeçar i Maqedonisë për në NATO, nga i cili ishte anëtar i Partneritetit për Paqe më 1995, duke hapur një zyrë ndërlidhëse të Maqedonisë në selinë e NATO-s në 1996 dhe 1999 në Samitin e Aleancës në Uashington DC së bashku me nëntë vende të tjera, u përfshi në Planin e Veprimit për Anëtarësim, përcjell FLAKA.

Por rruga jozyrtare e Maqedonisë në NATO filloi dy vjet më parë me themelimin e klubit të NATO-s, i themeluar nga profesori universitar Nano Ruzhin, më pas ambasadori i Maqedonisë në Aleancë. Për Ruzhin, e njëjta gjë në rrugën e Maqedonisë drejt NATO-s është e gjatë dhe e vështirë, e mbushur me shpresa dhe zhgënjime, por gjithashtu me gjemba dhe plot emocione.

“Brezat e mi në fillim kontaktuan një Sekretar të Përgjithshëm të NATO-s dhe që atëherë një grup i vogël njerëzish mendonin se Maqedonia mund të bëhej anëtare e Aleancës. Kishte një kërkesë për ekuidizëm dhe shumë formula të tjera në atë kohë”, thotë ai.

Që nga Samiti në Uashington, kur Maqedonia merr statusin e saj kandidat, në pritje të ftesës për anëtarësim të plotë, vendi ka hartuar 18 Plane Veprimi për Anëtarësim.

Gjatë gjithë kësaj periudhe 18 vjeçare, në vitin 2008, përpara Samitit të NATO-s në Bukuresht, Aleanca konfirmoi se Maqedonia kishte përmbushur të gjitha kushtet politike dhe kushtet ushtarake në mënyrë që të bëhej anëtare e saj e plotë. Por ftesa mungoi. Dita e gjatë në Bukuresht më 3 prill 2008, tregoi se vetoja nga Greqia lidhur me mosmarrëveshjen për emrin është më e fortë se qëllimi i shprehur një ditë më parë deri atëherë nga Presidenti i SHBA George W. Bush që tre vende – Kroacia, Shqipëria dhe Maqedonia do të ftohen. Kërkesa erdhi në konkluzionet e NATO-s në vitin 2008 i cili u përsërit edhe në dhjetë vitet e ardhshme pa ndryshuar një fjalë të vetme: “FYROM do të marrë një ftesë për anëtarësim në NATO sa më shpejt të zgjidhë mosmarrëveshjen. Dera e NATO-s mbetet e hapur. ”

Sot ftesa erdhi dhe refreni iu përsërit: “FYROM do të anëtarësohet në NATO pasi të ndërroj emrin”. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Korrik 11, 2018 21:20
Loading...

 

 

 

ARKIVI I LAJMEVE