Marrëveshja e Prespës hapi vendkalime të reja kufitare me Greqinë

Marrëveshja e Prespës hapi vendkalime të reja kufitare me Greqinë

Hapja e pikave të kontrollit kufitar Markova Noga dhe Majden u votua sot në Parlamentin grek. Pas ndryshimit të emrit, vendi po punon në aspekte të tjera të zbatimit të Marrëveshjes së Prespës, përcjell FLAKA.

Për një muaj përmbyllet pika një vjeçare që nga nënshkrimi i marrëveshjes së Prespës ndërmjet Maqedonisë dhe Greqisë. Zyrtarët maqedonas thonë se zbatimi i marrëveshjes shkon sipas dinamikës së planifikuar, ndërsa në ligjet e parlamentit grekë miratohen lidhur me marrëveshjen mes dy vendeve.

Komisioni i Markave të Tregëtisë dhe Emrave Tregtar sot mban takimin e parë në Selanik. Ndërkohë, parlamenti grek votoi për të hapur pikëkalimet kufitare Markova Noga në Prespë dhe Majden në Tikvesh Mariovë, në jug të Kavadarit. Është miratuar një ligj me të cilin zyra ndërlidhëse në Shkup u rrit në një ambasadë dhe zyra e çështjeve konsullore në Manastir u rrit në Konsullatë e Përgjithshme.

Ish diplomati Bllagoj Zashov thotë se hapja e vendkalimeve kufitare, përveç ekonomisë, ka edhe rëndësi politike.

“Hapja e vendkalimeve kufitare është një hap pozitiv në thellimin e mëtejshëm të atyre marrëdhënieve miqësore që tani po fillojmë të ndërtojmë”, thotë ai.

Emrat tregtar dhe emrat për përdorim komercial nuk u pajtuan me Marrëveshjen e Prespës, por Maqedonia dhe Greqia ranë dakord të “inkurajojnë komunitetet e tyre të biznesit” përmes dialogut të sinqertë për të arritur zgjidhje të pranueshme reciprokisht. Këtë vit do të formohet një grup ndërkombëtar i ekspertëve me përfaqësues nga të dy vendet, të cilat duhet të përfundojnë punën e tyre brenda tre vjetësh.

Në fillim të vitit, Kuvendi maqedonas miratoi ndryshimet kushtetuese me të cilat vendi u riemërua Republika e Maqedonisë Veriore. Pastaj u nënshkrua protokolli për anëtarësimin në NATO, dhe parlamenti grek menjëherë e ratifikoi atë. Tani, Athina këmbëngul për përshpejtimin e eurointegrimit të Maqedonisë dhe e mbron vendin për të marrë një datë për negociatat për anëtarësimin në BE.

Në qeveri u formua një grup pune ndërministror për të përmbushur detyrimet e Marrëveshjes së Prespës, të kryesuar nga Sekretari i Përgjithshëm i Qeverisë, Dragi Rashkovski.

“Të gjitha angazhimet e parashikuara janë kryer pa ndonjë problem. Kishte një pengesë të vogël nga presidenti, por tani kemi një president të ri, dhe tani gjithçka është në rregull”, thotë Rashkovski.

Qeveria dhe të gjitha ministritë ndryshuan tabelat dhe logot e të gjitha institucioneve me emrin e ri kushtetues dhe deri në muajin e ardhshëm ata duhet të ndryshohen në të gjitha institucionet, në nivel qendror dhe lokal.

Presidenti Gjorge Ivanov refuzoi të ndryshojë tabelën, dhe në faqen e internetit qendronte si President i Republikës së Maqedonisë deri në ditën e fundit. Pasi Stevo Pendarovski e mori detyrën si president pak ditë më parë, emri i faqes së internetit presidenciale u ndryshua.

Ndërkohë, u formua një Komitet për Çështjet Historike dhe Edukative, i cili duhet të harmonizojë tekstet shkollore midis dy vendeve.

Menjëherë pas ndryshimeve kushtetuese, shenjat e komunikacionit në pikat kufitare dhe aeroportet, dhe pastaj në rrugët ndërkombëtare në vend u ndryshuan, e kështu m e radhë. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Maj 16, 2019 21:38

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.