Masat e nevojshme për të parandaluar hyrjen e Maqedonisë në recesion

Masat e nevojshme për të parandaluar hyrjen e Maqedonisë në recesion

Rënia e BPV-së në gjysmën e parë të vitit, sipas ekspertëve, është për shkak të krizës politike me të cilën vendi u ballafaqua, me çka Maqedonia është në prag të recesionit. Ata i kërkojnë qeverisë të vazhdojë me projekte që janë jetike për ringjalljen e tendencave ekonomike, transmeton FLAKA.

Kriza politike është fajtori i drejtpërdrejtë për stagnimin e ekonomisë, veçanërisht ndalimi i realizimit të investimeve kapitale në vend, mendojën njohësit e problematikës dhe konsiderojnë dhe paralajmërojnë se recesioni është në prag. Në tremujorin e parë të këtij viti, rritja e BPV-së ishte zero për qind, ndërsa në tremujorin e dytë kishte një rënie prej 1.8 për qind.

Analisti ekonomik Sllobodan Najdovski thotë se ekonomia ka paguar koston e ngadalësimit të procesit të formimit të një qeverie të re. Sipas tij, rënia më e madhe është në investimet që preken kryesisht nga kriza politike, si dhe nga ndërtimi për shkak të mbingarkesës së ndërtimit të autostradave dhe projektit Shkup 2014. Por, siç thotë Najdovski, duhet të bëhet një analizë e hollësishme e arsyeve.

“Duhet të shihet në këtë periudhë prej disa muajshë të cilat vijnë që maksimum të bëhet angazhim rreth efekteve të asaj pjese të traserimit të kapitalit që janë në buxhet, për të shlyer investimet kapitale në ndërmarrjen e vendit për rrugë dhe ndërmarrjet e tjera në pronësi të shtetit. Unë besoj se gjatë kësaj periudhe duhet të stimulohen plotësisht kompanitë private vendore me investime, sidomos ato që janë të orientuar drejt eksportit dhe të përpiqen deri në fund të vitit të kuptojnë se projektimi është i pajisur me ribalancin”, thotë Najdovski.

Profesoresha Marija Zarezankova Potevska thotë se për shkak të politikës, ekonomia nuk mund të jetë e qëndrueshme dhe duhet të merren menjëherë masat dhe ato projekte që kanë filluar, si ndërtimi i rrugëve ku do të vazhdojë.

“Kjo nuk do të thotë që të gjitha projektet duhet të përfundojnë, por ajo që ka filluar dhe çfarë është me interes jetësor për shtetin duhet të realizohet më shpejt. Natyrisht, nëse duhet të bëhet një kontroll, ai duhet të aktivizohet sa më shpejt që të jetë e mundur. Sepse për shkak të politikës dhe partive politike nuk mund të stagnojë ekonomia. Është fakt se nëse vazhdojmë me një ritëm të tillë që Qeveria na bën të mendojmë se jemi në rrugë për të arritur një recesion, duhet të merren masa dhe stimuj për ekonominë”, thotë Zarezanka Potevska.

Biznesmenët kanë paralajmëruar se Maqedonia është në një fazë recesioni dhe ka kërkuar përmirësimin e qasjes në financa për kompanitë vendase. VMRO-DPMNE akuzoi se një rënie kaq e madhe e BPV nuk mbahet mend në ekonominë e Maqedonisë. LSDM reagoi se rezultatet e dobëta ekonomike ishin për shkak të politikave të gabuara të VMRO-DPMNE dhe krizës politike të krijuar nga ajo si parti.  FLAKA

 

 

Abedin Bilalli
nga Abedin Bilalli Shtator 12, 2017 23:06

Publicitet


OFERTA SPECIALE

Moti sot
17°
22°
Thu
22°
Fri
12°
Sat
15°
Sun

ARKIVI I LAJMEVE