Me rritjen e besimit te institucionet deri në rritje më të lartë ekonomike

Me rritjen e besimit te institucionet deri në rritje më të lartë ekonomike

Rritja ekonomike prej 3.2 për qind këtë vit dhe 3.9 për qind vitin e ardhshëm është e arritshme nëse situata politike stabilizohet dhe biznesi rrit besimin tek institucionet, përcjell FLAKA.

Situata ndërkombëtare është e favorshme dhe nëse Maqedonia ka përfunduar detyrat e shtëpisë, normat e parashikuara të rritjes ekonomike janë të realizueshme. Banka Botërore, ashtu si qeveria, parashikon se ekonomia e Maqedonisë këtë vit do të përfundojë me një rritje prej 3.2 përqind, ndërsa për vitin e ardhshëm parashikon rritje ekonomike prej 3.9 përqind.

Në raportin më të fundit mbi perspektivat ekonomike, Banka Botërore deklaron se në Maqedoni, pas tejkalimit të krizës politike, problemet kryesore mbeten papunësia, konsolidimi fiskal dhe mundësia e rritjes së deficitit buxhetor për shkak të kostove të shpallura për projektet e infrastrukturës.

Profesori Borçe Trenovski nga Fakulteti Ekonomik në Shkup thotë se rritja e parashikuar për ekonominë e Maqedonisë është e ngjashme me rritjen mesatare në rajon. Ai thekson se rritja e ekonomisë së vendit është e lidhur ngushtë me kërkesën e huaj nga Maqedonia dhe se ka vlerësime pozitive për mjedisin ndërkombëtar lidhur me këtë vlerësim. Ai thekson se në një rast të tillë kjo rritje e Maqedonisë është e arritshme në qoftë se situata e brendshme është stabile.

“Nëse situata politike vazhdon të jetë e qëndrueshme, në qoftë se nuk ka luhatje të mëdha, në qoftë se sektori i biznesit të shërohen, ose në qoftë se ata rrisin besimin në institucionet dhe besimin në politikat e ndërmarra nga qeveria e re e cila njoftoi subvencion dhe kështu me radhë. Kjo lidhet ngushtë me besimin e tyre. Ne shohim se pak shërohen, do të thotë se sa ju besoni në atë dhe sa do të jetë politika e suksesshme e qeverisë për ta zgjuar sektorin e biznesit, për të rifreskuar, dhe mund të jepni një normë të caktuar të rritjes ekonomike. Por tani, edhe pse duket e mundshme, ka ende çështje lidhur me këtë çështje që mund të jenë të diskutueshme. Paketa dhe miqtë e specifikuara në lidhje me stimulimin e kompanive të huaja ende nuk e di nëse kjo do të tërheqë investime të reja të huaja direkte, nëse konsolidimi fiskal do të shkojnë në nivelin e synuar, nëse keni sukses në zhvillimin e masave të shpallura për rritjen e pagave dhe produktivitetit në ekonomi”, thotë profesor Trenovski.

Megjithatë, ai thekson se nevojiten reforma më të thella strukturore, të cilat do të mundësojnë ritme më të larta rritjeje dhe thekson se jo gjithmonë rritja e normave të rritjes lidhet me rritjen e standardit jetësor të qytetarëve.

Ndërkohë analisti ekonomik Arben Halili shpreson që investimet kapitale të shpallura do të realizohen dhe situata politike do të stabilizohet. Ai thotë se ndihma për kompanitë vendase dhe të huaja duhet të vazhdojë, por fokusi duhet të vendoset në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme.

“Fondet e planifikuara si mbështetje direkte për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme fatkeqësisht janë shumë qesharake. Nëse e krahasoni numrin e përgjithshëm të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme që janë rreth 71,000 nga 75,000 kompani të regjistruara në vend, ato fonde të planifikuara në buxhet janë shumë më të vogla se sa ato duhet të jenë”, thotë Halili.

Qeveria kohët e fundit paraqiti planin e rritjes ekonomike, i cili siguron ndihmë për kompanitë që treguan rezultate të mira vitin e kaluar me vlerë 50 milion euro. FLAKA

 

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Janar 11, 2018 20:16
Loading...

REKLAMA

PARTNER

Maqedoni
21°
14°
Sat
12°
Sun
7°
Mon

ARKIVI I LAJMEVE