Në Antarktik ka oaza të ngrohta ku mund të ketë jetë

Në Antarktik ka oaza të ngrohta ku mund të ketë jetë

Bota sekrete e kafshëve dhe bimëve, ku përfshihen edhe lloje deri më tash të panjohura, mund të jetojnë në shpellat e ngrohta nën akullnajat e Antarktikut, thonë shkencëtarët.

Shpellat e krijuara para vullkaneve aktive janë të ndritshme dhe kanë temperaturë prej rreth 25 gradë Celsius, që hap mundësinë e ekzistimit të florës dhe faunës thellë nën sipërfaqen e ngrirë.

Studimi i kryer nga Universiteti nacional i Australisë rreth Mont Erebus, vullkanit aktiv në ishullin Ros, ka zbuluar një sistem të gjatë të shpellave.

Kreu i hulumtimit, Ceridwen Fraser, thotë se analizat forenzike të tokës nga shpellat tregojnë gjurmë intriguese të ADN-së së algave dhe kafshëve më të vogla.

Edhe pse shumica e materialit është e ngjashme me atë që është gjetur në pjesët tjera të Antarktikut, disa mostra nuk kanë mund të në tërësi të identifikojnë atë që hap mundësinë që në botën e akullit të ekzistojë një jetë, të cilën nuk kemi mundur ta shohim.

“Hapi i ardhshëm është që t’i vëzhgojmë nga afër dhe të zbulojmë nëse ka jetë atje”, tha Fraser.

Studimi është publikuar në revistën “Polar Biology”.

Abedin Bilalli
nga Abedin Bilalli Shtator 11, 2017 23:57

Publicitet


OFERTA SPECIALE

Moti sot
15°
21°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
20°
Wed

ARKIVI I LAJMEVE