Ngjarje të përgjakshme, ligjvënës të arrestuar, bojkot – modeli proporcional “disiplinon” Kuvendin

Ngjarje të përgjakshme, ligjvënës të arrestuar, bojkot – modeli proporcional “disiplinon” Kuvendin

Deputetët e këtij grupi parlamentar në fund të vitit 2016 u verifikuan nga mandatet, por për disa muaj nuk dihet se kush ishte qeveria dhe se kush opozita, sepse presidenti i shtetit Gjorge Ivanov ishte në pritje të mandatit të Zoran Zaev pasi Nikolla Gruevski nuk arriti të përpilojë Qeverinë, përcjell FLAKA.

Në sesionet e para, gjithçka u bisedua, përveç asaj që duhej – për të zgjedhur një kryetar të Kuvendit. Në fund të prillit 2017, shumica aktuale votoi për Talat Xhaferin si kryetar parlamentar, por në rrethana të pazakonta, pasuar nga trazirat, pati një inkursion në parlament nga protestuesit, ata rrahën deputetët dhe gazetarët.

E gjithë kjo rezultoi me akuza për ngjarje të përgjakshme parlamentare, kundër dhjetëra njerëzve, përfshirë gjashtë deputetë, të cilët mbetën pa imunitet parlamentar. Pastaj opozita bojkotoi parlamentin dhe u kthye në punë pasi deputetët u liruan nga paraburgimi.

Sipas ish deputetit Naser Ziberi, modeli proporcional i zgjedhjeve “disiplinon” ligjvënësit.

“Fati i tyre varet nga lidershipi i partisë dhe më shpesh udhëheqësi. Dhe modeli zgjedhor i shumicës ose ndoshta proporcional me listat e hapura ekzagjeron personalitetet dhe autoritetet e integritetit që nuk duhet të jenë gjithmonë shërbëtorë partiakë dhe me çdo kusht që të përfaqësojnë pozicionin e partisë në Parlament dhe në debatin dhe në votimin” , thotë Ziberi.

Në këtë përbërje parlamentare ka disa të burgosur dhe njerëz të dënuar, pjesë e të cilëve u bë edhe ish-kryeministri Nikolla Gruevski, i cili u dënua me dy vjet burgim në rastin e PSP Tanku. Rastet gjyqësore po vazhdojnë kundër disa deputetëve.

Pastaj, një nga mekanizmat e përdorura nga opozita VMRO-DPMNE vitin e kaluar ishte formimi i dhjetë grupeve parlamentare me dhjetë koordinatorë, në mënyrë që, siç thanë, pjesëmarrje më e madhe në diskutimin në Parlament.

Ata e përdorën atë kur prokurori i atëhershëm i shtetit Marko Zvrlevski duhej të shkarkohej në Parlament. Sesioni për shkarkimin e tij dhe zgjedhjen e një prokurori të ri zgjati për muaj të tërë. Rebalanci i buxhetit u vonua gjithashtu nga puna e Parlamentit.

Opozita, në fillim të punës së qeverisë së re, paraqiti interpelanca për disa ministra, dhe pas kthimit në Parlament, ata paraqitën një interpelancë për të gjithë qeverinë. Miratimi i ligjeve nga plani i reformës i BE-së gjithashtu u zvarritet. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Tetor 11, 2018 20:29
© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.