Pendarovski dhe Siljanovska janë takuar me anëtarët e komunitetit rom

Pendarovski dhe Siljanovska janë takuar me anëtarët e komunitetit rom

Në organizimin e iniciativës civile “Avaja”, pasdite, me anëtarët e komunitetit rom, u takua edhe kandidati për president, i mbështetur nga LSDM-ja dhe koalicioni Stevo Pendarovski dhe kandidatja për president nga VMRO-DPMNE dhe koalicioni Gordana Siljanovska-Davkova, transmeton Nova Tv.

“Sa u përket politikave që unë do të mbështes, do të mbështes të gjitha politikat e kësaj qeverie dhe të çdo qeverie tjetër që do të shkojë drejt promovimit të drejtave tona, drejt promovimit të drejtave të komuniteteve tjera etnike, por edhe për romët dhe anasjelltas. Unë nuk nënshkruaj asnjë dekret për një ligj që mund të çojë në diskriminim kundër romëve ose në diskriminim ndaj ndonjë bashkësie etnike”, tha Pendarovski duke iu drejtuar audiencës.

Ai vuri në dukje se nëse ai zgjidhet president, duhet të ketë anëtarë të komunitetit rom në kabinetin e tij.

“Gjëja e parë që duhet të pasqyrohet në kabinetin tim nëse marr besimin tuaj është se duhet të ketë anëtarë të bashkësisë etnike rome në atë zyrë, sepse nuk mund të imagjinoj as një president të gjithë qytetarëve që kërkojnë vota nga të gjithë qytetarët dhe kanë anëtarë vetëm nga disa bashkësi etnike, dhe jo nga të gjitha komunitetet etnike”, tha Pendarovski.

Duke iu përgjigjur një pyetjeje nga audienca, Pendarovski tha se duhet të ketë një fond të veçantë në të cilin do të ndahen para për nevojat për statusin e romëve.

Kandidatja për presidente Siljanovska-Davkova theksoi se në programin e saj, dimensioni gjinor është i pranishëm nga artikulli i parë në të fundit. Ajo beson se në Marrëveshjen Kuadër, në të cilën në dispozitat e para, siç thotë ajo, shteti duhet të zhvillohet si një shoqëri civile me respekt për të drejtat e të gjitha komuniteteve, nuk është zhvilluar si rrjedhojë.

“Ekziston një organ i veçantë që unë mendoj se është i paqëndrueshëm si një agjenci e veçantë për mbrojtjen e të drejtave të komuniteteve më të vogla. Më falni, por në demokraci nuk mund të ketë mbrojtje të veçantë për komunitetet më të vogla dhe të veçantë për komunitetet më të mëdha. Është diskriminim dhe kjo është në kundërshtim me nenin 9 të Kushtetutës, sipas të cilit të gjithë janë të barabartë në mesin e pjesës tjetër dhe pavarësisht nga përkatësia etnike”, thekson Siljanovska.

Ajo mendon se është koha që në shkollat e mesme të mësohet edhe në gjuhën rome, dhe të gjithë të mund të arsimohen në gjuhën e tyre amtare.

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Maj 3, 2019 21:39

HAPËSIRË E SPONSORIZUAR
Loading...

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.

REKLAMA