Përllogaritjet për rritjen e pagës minimale – ekonomia kërkon logjistikë nga qeveria

Përllogaritjet për rritjen e pagës minimale – ekonomia kërkon logjistikë nga qeveria

Paga minimale që punëdhënësit do të paguajnë për muajin prill do të rritet me 340 denarë dhe do të jetë 12 500 denarë. Kjo është për shkak të harmonizimit të minimumit me koston e jetesës, rritjen e ekonomisë dhe pagat në përgjithësi. Por rritja e dytë, e shpallur nga kryeministri në janar, me siguri do të ndodhë në gjysmën e dytë të vitit, përcjell FLAKA.

Punëdhënësit janë kundër. Ata thonë se dakordimi i 340 denarëve është mjaft i vogël, sepse minimalja nuk duhet të kalojnë 50% të pagës mesatare. Në të njëjtën kohë, ata reagojnë ndaj pagesës së vonuar të subvencioneve.

“DAP arsyetoheshte që ka shumë reforma, sepse ka shumë punë dhe nuk ka kohë të mjaftueshme për të llogaritur të gjitha këto subvencione, edhe pas politikës subkontinentale të Ministrit, kemi marrë subvencione për muajin shtator”, tha Angel Dimitrov, Organizata e Punëdhënësve.

Shkenca konfirmon se rritja e minimales do të sjellë më shumë para dhe kështu do të kemi rritjen e konsumit, dhe kështu edhe në të gjithë ekonominë. Por duhet pasur kujdes për efektet negative.

“Ekziston një rregull në ekonomi që nëse rritet paga minimale, vëmendja duhet t’i kushtohet reagimit apo efektit negativ në drejtim të rritjes së shkallës së papunësisë”, thotë Tome Nenovski, profesor i universitetit.

Të dhënat jozyrtare thonë se paga minimale do të rritet në 13 mijë denarë. Por deri më tani askush nuk e ka konfirmuar këtë shifër. Ministria e Punës thotë se më shumë se 84 mijë punëtorë janë subvencionuar për pagën minimale, me një shumë totale prej 1 milion e dyqind mijë euro. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Mars 12, 2019 20:49

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.