Pse çmimet e benzinës vetëm rriten?

Pse çmimet e benzinës vetëm rriten?

Pas ardhjes së qeverisë së re, çmimet e benzinës janë rritur me 7.5 denarë, dhe nafja pothuajse u dyfishua, 12.5. Të dhënat e Komisionit Rregullator të Energjisë tregojnë se në maj të vitit të kaluar çmimi i benzinës ishte 64, dmth. 66.2 denarë dhe naftë 50.5 denarë, përcjell FLAKA.

Për krahasim, në vitin e fundit të qeverisë së mëparshme, çmimi i karburanteve u rrit me 2 dhe 2.5 denarë.

Nëse çmimet rriten për shkak të politikës së dobët të qeverisë apo kjo është rezultat i tendencave botërore duke qenë se fuçi i naftës nga Deti i Veriut dje u rrit në mbi 78 dollarë, më i larti që nga fundi i vitit 2014, ende nuk dihet.

Efektet e rritjes së akcizës janë tashmë të dukshme. Për tre muajt e vitit, në bazë të të gjitha akcizave në buxhet, janë shpenzuar 92 milionë euro, që është 20 milionë më shumë se vitin e kaluar. Nga çdo litër naftë në buxhet shkojnë 15 denarë, dhe nga benzina 22.

Nga ana tjetër, Banka Popullore parashikon që çmimi i naftës do të vazhdojë të rritet, dhe veçanërisht do të ngrihen në gjysmën e dytë të vitit. Por dollari do të bjerë.

“Rishikimi në rritje është kryesisht rezultat i një marrëveshjeje të OPEC dhe Rusisë për të vazhduar një marrëveshje për të zvogëluar prodhimin e naftës, një nivel më të ulët të rezervave amerikane dhe për të rritur rreziqet gjeopolitike në Lindjen e Mesme”, tha BPRM.

Grupi parlamentar i VMRO-DPMNE në Parlament propozoi heqjen e akcizës shtesë të naftës, e cila do të diskutohet të premten. Ministria e Financave nuk i komenton propozimet e tilla të deputetëve. FLAKA

 

Flaka Redaksia
nga Flaka Redaksia Maj 15, 2018 20:46
Loading...

PUBLICITET