Qeveritë në Shkup dhe Athinë numërojnë vota për mbështetje për emrin

Qeveritë në Shkup dhe Athinë numërojnë vota për mbështetje për emrin

Në prag të takimit midis kryeministrave të Maqedonisë dhe Greqisë, Zoran Zaev dhe Alexis Tsipras, si dhe përparimi i mundshëm në zgjidhjen e çështjes së emrit, analistët vendas nuk presin më shumë turbulenca nëse marrëveshja është e denjë, përcjell FLAKA.

VMRO-DPMNE ka filluar me kritika më serioze të procesit që qeveria po çon në zgjidhjen e mosmarrëveshjes së emrit, partnerët qeveritarë të koalicionit janë të qetë, dhe kritika vjen nga disa parti të vogla të opozitës. Në përgjithësi, kjo është skena politike vendase pas takimit të rëndësishëm midis kryeministrave të Maqedonisë dhe Greqisë këtë javë dhe gjetjen e mundshme të emrit deri në fund të muajit të ardhshëm kur të mbahet samiti i BE.

Nëse marrëveshja midis Shkupit dhe Athinës është dinjitoze, atëherë nuk do të ketë probleme të mëdha në pranimin e saj, thotë Ana Çupeska-Stanishkovska nga Fakulteti i Drejtësisë Justiniani i Parë. Nëse ai mbërinë në parlament, atëherë mund të ketë rezistencë, por jo një që do të rrezikonte zbatimin e saj, mendon ajo.

“Duhet të kemi parasysh gjithashtu se VMRO-DPMNE shprehu mbështetje të matur në interes të Maqedonisë për të zgjidhur më shpejt mosmarrëveshjen e emrit. Nga ana tjetër, qeveria ka dhënë garanci se identiteti nuk do të rrezikohet dhe nëse arrihet një zgjidhje, ajo nuk do të jetë e padenjë”, thotë Çupeska-Stanishkovska.

Përndryshe, në ditët e fundit, retorika e VMRO-DPMNE-së është intensifikuar në lidhje me ngjarjet. Kryetari i partisë Kristian Mickoski u kthye para kohe nga udhëtimi i tij zyrtar në Itali për të kërkuar një takim të menjëhershëm udhëheqësish, duke e akuzuar qeverinë për mungesë informacioni dhe se qeveria liferon nga pozicionet. Deputeti, Vlatko Gjorçev, në paraqitjet në media, u bëni thirrje atyre që udhëheqin negociatat se janë “tregtar të pakuptimt që nuk kanë më një linjë të kuqe për asgjë” dhe pranuan “të jetojnë në të gjitha anët”.

Presidenti Gjorge Ivanov gjithashtu tha se nuk është i informuar për rezultatin e takimit të fundit të ministrave të jashtëm të Maqedonisë dhe Greqisë, Nikolla Dimitrov dhe Nikos Kacias, me ndërmjetësin Methju Nimetz. Ai kërkon raporte me shkrim nga takimet dhe dokumentet e tjera nga takimi.

Nëse shikoni në kritikat e VMRO-DPMNE dhe Presidentit Ivanov, ata nuk po i referohen procesit të kërkimit të një zgjidhje, por për faktin se qeveria nuk i informon ato për zhvillimet, tha analisti politik Vlladimir Bozhinovski. Ai thotë se zgjidhja do të mbështetet gjerësisht në Maqedoni, do të varet nga ajo që është, por gjithashtu kritikon qeverinë për mbyllje.

“Tsipras mund të mbështetet nga forca të tjera qendrore të majtë që janë jashtë qeverisë, por janë në parlamentin grek dhe kjo mund të çojë në një shumicë. Në Greqi, mua më duket se ata janë shumë të kujdesshëm në lidhje me tërë këtë proces në lidhje me shkëmbimin e informacionit dhe ne kemi mbetur në atë që do të vijë nga mediat greke”.

Gazeta greke Avgi, e cila konsiderohet të jetë afër SYRIZA-s, shkruan se në vend të 151 deputetëve, Athina mori këshilla dhe rekomandime nga Brukseli për të mbledhur 180 ligjvënës të cilët do të japin dritën e gjelbër për një zgjidhje të mundshme. Kështu, sipas të njëjtit medium, do të siguronte qëndrueshmërinë dhe stabilitetin e marrëveshjes, me një perspektivë të ardhshme dhe në rast të një ndryshimi të pushtetit.

Edhe në Maqedoni, Zaev ka zgjeruar shumicën, edhe pse jo ende zyrtare, BESA e Gashit me tre dhe PDSH e Thaçit me dy deputetë do ti shtohen shumicës parlamentare. Megjithatë, të nevojshme do të jenë edhe votat e opozitës – VMRO-DPMNE për marrëveshje të mundshme eventuale. FLAKA

Flaka Redaksia
nga Flaka Redaksia Maj 15, 2018 20:08

ARKIVI I LAJMEVE