Rritja ekonomike, të gjithë pesimist, qeveria optimiste

Rritja ekonomike, të gjithë pesimist, qeveria optimiste

Banka Popullore është e përmbajtur, pesimiste është FMN-së dhe Bankës Botërore, vetëm qeveria është optimiste se rritja e projektuar prej 3.2 përqind për këtë vit mund të arrihet. Pas kryeministrit Zaev, Zëvendëskryeministri Koço Angjushev nuk sheh se ekonomia shënon ulje, por shkonë lart. Thotë se për herë të parë, rritja është një pasqyrim i ekonomisë reale, sepse nuk e ka bërë shteti me projekte artificiale, përcjell FLAKA.

“Nuk do të pajtohem se ekonomia po shkon tëposhtë. Shifrat thonë të kundërtën. Vitin e kaluar kemi pasur rritje negative, pasi që tremujori i parë nuk ishte më i miri, por e dyta në 2018 krahasuar me të dytin nga viti 2017 ishte 3.1% rritje”, thotë Kocho Angjushev, zëvendëskryeministër.

Përkundër optimizmit të qeverisë, Banka Popullore ka konfirmuar se rritja e ekonomisë dështoi në gjysmën e parë të vitit. Janë të përmbajtur për një vlerësim më të saktë, por optimist se lëvizjet e favorshme në ekonomi do të vazhdojnë.

“Rritja e PBB-së për gjysmën e parë të vitit është më e dobët se sa pritej, kryesisht për shkak të pezullimit të përkohshëm të disa projekteve më të mëdha në kuadër të investimeve në infrastrukturën publike. Për tremujorin e tretë, me një sasi të kufizuar të të dhënave në dispozicion, tani për tani nuk mund të jepet një vlerësim më i saktë i gjendjes së ekonomisë, megjithatë, shumica e të dhënave të frekuencave të larta tregojnë për vazhdimin e lëvizjeve të favorshme në ekonomi në këtë tremujor të vitit”, tha BPRM.

Kriza e re politike në vend gjithashtu rëndoi biznesmenët. Ata thonë se ekonomia po vuan, por nuk mund të parashikohet se çfarë do të ndodhë deri në fund të vitit. Ata kërkojnë qasje më të lehtë në kredi bankare, bashkëpunim me fakultetet dhe me më shumë zona industriale.

Fondi Monetar Ndërkombëtar në raportin e vjeshtës reduktoi parashikimet e rritjes së ekonomisë për Maqedoninë në 1.6 për qind. Korrigjimi në rënie është bërë edhe nga Banka Botërore sipas të cilës rritja e PBB-së do të jetë 2.5%. Në nëntor, parashikimet e Bankës Qendrore pritet të tregojnë nëse optimizmi i qeverisë për rritjen e ekonomisë së vendit për këtë vit është 3.2 për qind. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Tetor 10, 2018 20:47
© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.