Shqiptarët e harruar të Velesit, Leonora nuk di Shqip, në shkollë mëson vetëm Maqedonisht

Shqiptarët e harruar të Velesit, Leonora nuk di Shqip, në shkollë mëson vetëm Maqedonisht

“Ekipi jonë përsëri u kthye në qytetin e Velesit. Tani jemi në fshatin e Starigradit. Këtu do të shohim se si fëmijët shqiptarë nuk mund të mësojnë në gjuhën e tyre amtare”, tha Afrim Jonuzi – gazetar i Tv21.

Në fshatin Stari Grad të Komunës së Çashkës, jetojnë 50 banorë. Në shkollën fillore të këtij fshati mësojnë 7 fëmijë.

Procesi mësimorë zhvillohet në gjuhën maqedonase, ndonëse nxënësit janë shqiptarë. Për shkak mungesës së arsimtarëve shqiptarë dhe librave shqip, nxënësit detyrohen të mësojnë maqedonisht.

E për shkak kësaj fëmijët në këtë fshat, por edhe banorët dalëngadalë po e harrojnë shqipen, që e kanë gjuhë të nënës.

Në hyrje të fshatit takuam Leonorën. Ajo është klasa e katër. Kërkuam nga ajo që të recitojnë një vjershë.

“Unë e kam emrin Leonora Jakupi.

Ma trego një vjershë mua?

Shqip a dinë ndonjë vjershë?

Hiq….

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Janar 24, 2019 11:26

© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.