Si harxhohen paratë për kulturë nga buxhetet lokale?

Si harxhohen paratë për kulturë nga buxhetet lokale?

Sektori civil këmbëngul që qeveritë lokale të formojnë organe këshillimore për kulturën pasi paratë buxhetore për këtë qëllim kryesisht shkojnë në koncerte dhe shfaqje. Ky është mesazhi i shoqatës “Kult tranzzen” nga Strumica, e cila ka bërë hulumtime se sa komunat në juglindje ndajnë fonde për kulturën dhe atë që shpenzojnë, përcjell FLAKA.

“Ky trup do të jetë një nga organet më të mira që do të grumbullojë mirë gjërat dhe do të jetë një filtër për zbatimin e mirë, kështu që ne nuk kemi gjëra që nuk janë në fushën e kulturës dhe i përfaqësojmë ato si një ngjarje kulturore. Jo vetëm në Strumicë, por edhe në rajon, shohim se ka një shkatërrim të kulturës, sepse ka njerëz që nuk janë nga kultura esjellin vendime politika kulturore apo zbatojnë ato”, thotë Jasmina Mazgalieva – “Kult tranzzen”.

Asnjë nga komunat në juglindje nuk kanë një departament kulturor, dhe në përputhje me rrethanat programe të veçanta buxhetore për atë rajon. Punëtorët kulturorë besojnë se komunat më të mëdha duhet të kenë departamente ku politikat kulturore do të krijohen dhe filtrohen.

Kultura nuk përbën një fushë prioritare për të investuar në komunat e juglindjes, është përfundimi i përgjithshëm i hulumtimit Kult tranzzen. Për ta, për këtë sferë ndahen nga 0 deri në 2.5 përqind të buxheteve të komunave, të cilat zakonisht përfundojnë për argëtim ose me karakter të estradës. FLAKA

Redaksia Flaka
nga Redaksia Flaka Janar 4, 2019 21:23
© FLAKA.COM.MK - Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me kushtet e përdorimit.