Të dhëna alarmante: Cilat qytete në Maqedoni janë para zhdukjes?

Të dhëna alarmante: Cilat qytete në Maqedoni janë para zhdukjes?

Njerëzit vdesin dhe numri i lindjeve zvogëlohet. Kjo është ajo që duket figura në disa qytete në Maqedoni. Të dhënat e pabesueshme me kërcënimin që shumë qytete do të dështojnë, zhduken pikërisht për shkak të pabarazisë së njerëzve që vdesin dhe sapolindur, përcjell FLAKA.

Në 32 komuna në Maqedoni në tremujorin e fundit të vitit 2017 ka pasur më shumë vdekje se sa të porsalindurit dhe të dhënat më të fundit nga Enti Shtetëror i Statistikës tregojnë se pothuajse në të gjitha qytetet kryesore me përjashtime të rralla ka një rritje negative natyrore në popullsi.

Manastir, Shtip, Koçan, Ohër, Strumicë, Gostivar, Berovë, Resnjë, Kërçovë, Valandovë, Vinicë, Dellçevë, Krushevë, Makedonski Brod, Kratovë, Kriva Pallankë, Prilep janë qytete në të cilat është vërejtur rritje negative natyrore në këtë periudhë.

Demografët kanë paralajmëruar për një kohë të gjatë që të gjithë fshatrat dhe qytetet kërcënohen me zhdukje në të ardhmen e afërt sepse jetojnë në një popullsi kryesisht të rritur, ndërsa të rinjtë migrojnë në Shkup ose jashtë vendit.

Qytetet e mëdha në të cilat ka më shumë lindje të gjalla se sa vdekjet në muajt e fundit të vitit 2017 janë Shkupi, Tetova, Struga dhe Gjevgjeli.

Shifra të tilla janë një sinjal që autoritetet duhet të punojnë për një strategji të re demografike për vendin, por gjithashtu për të përmirësuar kushtet e jetesës dhe mundësitë e punësimit, pasi bëhet e sigurtë se ndërsa ne po debatojmë për çështje të pakuptimta politike, vendi ynë do të mbetet pa të rinj apo pa popullsi. FLAKA

 

 

Flaka Redaksia
nga Flaka Redaksia Mars 13, 2018 21:54

PUBLICI8

Sondazhi

Vlerësimi juaj për vitin 2018 ?
Maqedoni
1°
-0°
Fri
3°
Sat
5°
Sun

ARKIVI I LAJMEVE