По тенковите, се одлучува за донација и на единствените борбени авиони на Киев, Украина

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 4 Gusht, 2022 21:12

По тенковите, се одлучува за донација и на единствените борбени авиони на Киев, Украина

Одлука има, но деталите се тајна дали по тенковите, Македонија ќе и ги донира на Украина единтсвените борбени авиони. Во Македонија 20 години се приземјени. Арамијата гу купи за време на внатрешниот кофликт токму од Украина. Министерството за одбрана засега не потврдува дали четирите Сухои „СУ-25“ ќе се вратат на земјата производител.

ТОЧНИТЕ ДЕТАЛИ ЗА СИТЕ ТРИ ОДЛУКИ, НИВНАТА СОДРЖИНА И ОБЈАСНУВАЊЕ ЌЕ БИДАТ ДЕКЛАСИФИЦИРАНИ И ТРАНСПАРЕНТНО ОБЈАВЕНИ. СО ДОСЕГА ДОНЕСЕНИТЕ ОДЛУКИ НЕ СЕ НАРУШУВА БОРБЕНАТА ГОТОВНОСТ НА НАШАТА АРМИЈА“, НАВЕДУВААТ ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОДБРАНА.

Воздухопловниот „Винг“ во базата во Петровец  со години ги чуваше во хангарите. Во јуни 2001 година, во ekoт на koнфлиkтот, Македонија купи четири бopбeни авиони „сухој СУ-25“ од Украина, три едноседи и еден двосед. Авионите на АРМ имаа неколку бopбeни летови во koнфлиkтот во 2001 година како поддршка на koпнeните дejcтва на бeзбeднocнитe сили. Во пролетта 2003 година Македонија дekларира дека во фopмaцискиот состав на АРМ веќе нeмa потреба од бopбeнитe авиони, а во 2004 година авионите беа пpизeмjeни и koнзepвирани. Следната година Министерството за oдбpaнa и формално ги oтпишa авионите од евиденцијата на опремата и вoopyжувaњето на АРМ. Со влегувањето на МАкедонија во НАТО, авијацијата не е една од наведните карактеристки. Неодамна, Македонија и донираше тенкови Т -72 на Украина.На тоа реагираше официјална Москва, а портпаролката на руското МНР, Марија Захарова посочи дека донацијата е голема грешка на властите во Скопје „со што придонесува за продолжување на криминална активност на режимот во Киев против цивилното население во Донбас“.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 4 Gusht, 2022 21:12