Протести и контрапротести во Хрватска за правото на абортус

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 13 Maj, 2022 21:40

Протести и контрапротести во Хрватска за правото на абортус

Во повеќе хрватски градови се одржуваат протести за поддршка на Мирела Чавајди – трудница на која во Хрватска не и беше дозволено да ја прекине бременоста, по што реши тоа да го направи во Словенија. Нејзиниот храбар јавен настап поттикна граѓански и правни дејствија и иницијативи.

Протести под наслов „Доста!“ се одржаа протести во знак на солидарност со Чавајда, но и со сите жени на кои им беше забрането да абортираат и други форми на здравствена заштита загарантирани со закон во Хрватска.

Освен во Загреб, граѓани протестираа и во Пула, Сисак, Риека, Сплит, Шибеник, Осиек, Задар и Корчула. Протестите во сите градови започнаа во 18 часот.

По речиси еден месец обид да ја прекине бременоста, Мирела Чавајда е на пат за Словенија. Во болницата и рекле дека не може да направи таква процедура за да ја прекине бременоста. Три недели претходно беше откриено дека фетусот има голем тумор на мозокот, а прогнозата беше дека или ќе умре во утробата или ќе се роди со сериозна болест и „ќе биде како растение“. Била и на приватен преглед, каде била користена софистицирана дијагностика, по што и било кажано дека нема спас за плодот. Но, кога се обидела да ја прекине бременоста, советите што ги добила од неколку државни болници и рекле: „Жал ни е, ништо не можеме да направиме, најдобро е да одиме во Словенија“.

Овој случај предизвика голем револт во Хрватска, поради што беа организирани и денешните протести.

Доста е со уништување на јавното здравје и загрозување на животот на жените, многу лаги, изговори и манипулации, многу злоупотреби, малтретирања и тортури, многу политички игри на сметка на жените“, рече Лана Бобиќ, една од организаторите на протестот. .

Но, контрапротести се одржаа и во Загреб.

– Овој свет е во голема темнина и тоа е показател за времето во кое живееме. Живееме во последните денови, во последните денови. „Тоа се знаци дека овој свет нема да трае долго бидејќи се промовираат сите изопачени вредности“, рече еден од антидемонстрантите во мегафон.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 13 Maj, 2022 21:40