Путин и Токаев разговараа за ситуацијата во Казахстан

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 13 Janar, 2022 20:51

Путин и Токаев разговараа за ситуацијата во Казахстан

Рускиот претседател Владимир Путин имаше телефонски разговор со претседателот на Казахстан Касим Комерт Токаев.

Според соопштението на Кремљ, за време на средбата, претседателот на Казахстан, Касим Џомерт Токаев го информирал рускиот претседател Владимир Путин за мерките за воспоставување ред во Казахстан, земајќи ги предвид активностите на Мировниот корпус на Организацијата на Договорот за колективна безбедност (ОДКБ).

На средбата, на која Токаев и се заблагодари на Русија за помошта, се разговараше за прашањата поврзани со почетокот на координирано повлекување на трупите на земјите-членки на ОДКБ од територијата на Казахстан.

Војниците на ОДКБ денеска почнаа да се повлекуваат

Процесот на повлекување на мировните сили на ОДКБ, составени од воени единици на Русија, Белорусија, Ерменија, Киргистан и Таџикистан, распоредени во Казахстан на 6 јануари, започна денеска.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 13 Janar, 2022 20:51