Се чека Бугарија да ги формира работните групи кои треба да да ја засилат соработката меѓу двете земји

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 21 Janar, 2022 20:45

Се чека Бугарија да ги формира работните групи кои треба да да ја засилат соработката меѓу двете земји

Македонија е подготвена во наредниот период да го интензивира дијалогот со Бугарија. Ова, во телефонски разговор, му го кажа претседателот Стево Пендаровски на неговиот бугарски колега Румен Радев, соопштија од Кабинетот на претседателот. Во меѓувреме, пред одржувањето на заедничката седница на македонската и бугарската влада, се очекува Бугарија да ги формира работните групи кои ќе работат на подобрување на заедничката соработка.

Се чека Бугарија да ги формира работните групи во четири области, економија, инфраструктура, евроинтеграции и култура – кои треба да да ја засилат соработката меѓу двете земји.

Од македонска страна, овие работни групи веќе се формирани и се очекува за економските прашања двете земји лесно да се усогласат.

Економските теми, железничкото и авионското поврзување, активностите на работните групи ќе бидат во фокусот на заедничката седница на македонската и бугарската влада, закажана за вторник во Софија. Теми за кои двете влади веруваат дека ќе ги подобрат билатералните односи.

Но, двајца поранешни бугарски претседатели Росен Плевнелиев и Георги Прванов инсистираат на решавање на историските теми.

Им посакувам успех, но да не сметаат дека само со Коридорот 8 или со некој друг инфраструктурен проект работите можат да се решат. Темата за општата историја треба да биде решена. 1,06

Актуелните претседатели на Македонија и Бугарија, Стево Пендаровски и Румен Радев сепак се насочуваат кон интензивирање на дијалогот.

Телефонски разговараа за најновиот развој на билатералните односи, а разговараа и за можноста за скорешна официјална посета на претседателот Пендаровски на Софија, и за интензивирање на комуникацијата на највисоко ниво во претстојниот период.

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 21 Janar, 2022 20:45