110 ton granata nga Lufta e Parë Botërore gjenden pranë stadiumit në Manastir

Redaksia
By Redaksia 2 Dhjetor, 2020 21:35

110 ton granata nga Lufta e Parë Botërore gjenden pranë stadiumit në Manastir

Një total prej 110 tonësh ose 12,300 predha artilerie nga Lufta e Parë Botërore u gjetën afër stadiumit në Manastir, pasi granata e parë u gjet në 26 tetor gjatë punës ndërtimore. Aksioni përfundon nesër, përcjell FLAKA.

“Nesër ka ende një kërkim në fushë sepse në këtë vend ku i nxorëm, ne presim të gjejmë edhe 20 deri në 30 pjesë të tjera që nuk kemi parë t’i nxjerrim me detektor. Nesër është padyshim fundi i kësaj pjese të aksionit. Kjo është gjysma e aksionit, nga data 15 fillojmë me pjesën tjetër që është më komplekse, pra shkatërrimi i mjeteve të njëjta”, tha Eftim Mitrev, piroteknik dhe koordinator i aksionit.

Granatat mblidhen në magazinën e Drejtorisë për Mbrojtje dhe Shpëtim, dhe gjatë këtij muaji ato do të transportohen për shkatërrim në Krivolak.

“Ne presim që pas 15, siç kemi rënë dakord me Ministrinë e Mbrojtjes në Krivollak, procesi i shkatërrimit do të fillojë. Ekzistojnë disa rregullore dhe rregulla që duhet të respektojmë në drejtim të mbrojtjes së mjedisit, por mbi të gjitha duhet të bëjmë një ekuilibër që këto granata ishin këtu për të gjithë qytetarët këtu dhe në lidhje me të gjitha këto rrethana që duhet të plotësojmë”, tha Bekim Maksuti, drejtor i Drejorisë për Mbrojtje dhe Shpëtim.

Ndryshe, Qeveria në seancën e djeshme mori një vendim me një ndihmë të njëhershme prej 500 eurosh për të shpërblyer 7 piroteknikë që ishin pjesë e aksionit i cili është një nga më të mëdhenjtë në Ballkan. Maksuti theksoi se po bëhen përpjekje për të zgjidhur statusin e piroteknikës, por edhe për të rinovuar dhe zgjeruar burimet njerëzore. FLAKA

Redaksia
By Redaksia 2 Dhjetor, 2020 21:35