20 milionë euro për nxjerrjen e qymyrit është nënshkruar nga termocentralet shtetërore me një kompani private

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Nëntor, 2022 20:56

20 milionë euro për nxjerrjen e qymyrit është nënshkruar nga termocentralet shtetërore me një kompani private

20 milionë euro për nxjerrjen e thëngjillit do të shpenzojnë termocentralet shtetërore në kompaninë private Markovski. Kjo është vlera e kontratës që EMV ka nënshkruar me këtë kompani nga Manastiri në fillim të këtij muaji dhe është publikuar dje në portalin e prokurimit publik, përcjell FLAKA.

Kjo është kontrata e tretë që lidhet me aktivitetet e nxjerrjes së qymyrit, të cilën kjo kompani e nënshkruan me EMV këtë vit. Dy të parat, në janar dhe shkurt, me vlerë dy milionë euro, janë për dhënien e makinerive me qira. E fundit, me vlerë rekord prej 1 miliard e 200 milionë denarë, është për nxjerrjen e thëngjillit dhe mbetjeve në minierën Brod-Gneotinos.

Sipas EMV-së, gërmimi në këtë minierë është i ndryshëm nga ai në Suvodoll, ndaj është punësuar një kompani private.

“Çdo vit, që nga hapja e Brod-Gneotinos, për minierën e përmendur prokurohet shërbimi për nxjerrjen e thëngjillit dhe mbetjeve. Arsyeja është se në këtë minierë kryhet nxjerrja e pandërprerë e thëngjillit, për dallim nga miniera e Suvodotit, ku bëhet fjalë për një sistem tjetër të shfrytëzimit, i cili kryhet me burime vetanake të REC Manastir. Kontrata e përmendur për shumën në fjalë është lidhur për 18 muaj, gjegjësisht do të mbulojë gërmimin gjatë sezonit të ngrohjes 2022/23 dhe sezonit pasues të ngrohjes 2023/24, me qëllim që të mos zgjidhet kontrata gjatë sezonit të ngrohjes”.

Tre vjet më parë, kreu i EMV-së, Vasko Kovaçevski, u mburr se kostot e minierave që termocentralet shpenzojnë për kompanitë private janë ulur në mënyrë drastike. Ja çfarë tha ai atëherë.

“Shumat në miliarda numërohen edhe tani, në kulmin e krizës energjetike. Dy vjet më parë, EMV shpenzoi 20 milionë euro dhe bleu makineritë e veta për nxjerrjen e qymyrit, gjë që uli kostot e minierave me një të tretën”.

Nga aty bëjnë të ditur se investimi në mekanizim do të vazhdojë dhe deri në vitin 2024 planifikohet blerja e të gjitha pajisjeve, me të cilat do të arrihet niveli më i ulët i kostove për shërbimet e nxjerrjes së thëngjillit në REC Manastir. Përveç 22 milionë eurove për nxjerrjen e thëngjillit, kompania Markovski këtë vit ka marrë edhe disa kontrata të tjera për remont në REC Manastir, në vlerë gjithsej katër milionë euro. FLAKA

Redaksia
Publikuar nga Redaksia 24 Nëntor, 2022 20:56

07
Dhj
Petrit Pollozhani nga Lëvizja BESA i ftuar në emisionin e sontëm “Magazina Ekonomike”, mes tjerash...
07
Dhj
Anëtari i Bordit Ekzekutiv të LSDM-së, Andrej Petrov, ka theksuar se zgjedhje të parakohshme parlamentare...
07
Dhj
Derisa e kremtojmë 30-vjetorin e Misionit, ju po përgatiteni ta merrni funksionin kryesues me OSBE-në. Vallë...
07
Dhj
Duke përjashtuar Shqipërinë si vendi me shumën qesharake të pensionit, Maqedonia bën pjesë në grupin...