Postimet e padëshiruara politike ndezin bujë në Greqi përpara votimit në BE

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Prill, 2024 12:32

Postimet e padëshiruara politike ndezin bujë në Greqi përpara votimit në BE

Dy muaj përpara se grekët të votojnë në zgjedhjet e Parlamentit Evropian, një skandal i spamit politik ka detyruar një kandidat të braktisë dhe autoritetet të nisin një hetim në një rast që ka ringjallur shqetësimet kombëtare për rrjedhjet e të dhënave.

Qindra grekë që banojnë në vendet evropiane dhe Shtetet e Bashkuara u ankuan muajin e kaluar pasi morën emaile të pakërkuara nga ligjvënësja e BE-së Anna-Michelle Assimakopoulou, një anëtare e partisë konservatore në pushtet Demokracia e Re. Dy zyrtarë dhanë dorëheqjen për rastin dhe hetimet janë duke u zhvilluar nga zyra e prokurorit të Athinës dhe mbikëqyrësi i pavarur grek i mbrojtjes së të dhënave HDPA. Kryetari i HDPA-së Konstantinos Menoudakos tha një intervistë se megjithëse keqpërdorimi i të dhënave personale nuk është i pazakontë gjatë fushatave elektorale, shkalla e shkeljes është e paprecedentë.

“HDPA po heton emailet e qindra njerëzve që janë përdorur” pa pëlqimin e tyre, tha Menoudakos.
Vasilis Sotiropoulos, një avokat që përfaqëson disa paditës, tha se po merr masa kundër shtetit grek lidhur me incidentin. Rasti ka vënë në siklet qeverinë greke në një kohë kur votimi me postë për diasporën e madhe të vendit do të përdoret për herë të parë në qershor. Zyrtarët e qeverisë kanë dashur të theksojnë se adresat e emailit të votuesve janë shkëmbyer në mënyrë të pahijshme shumë kohë përpara se reforma e votimit postar të futej në janar dhe se masat e duhura mbrojtëse janë miratuar që atëherë.

Një zyrtar i lartë i ministrisë së brendshme dhe kreu i departamentit të diasporës së Demokracisë së Re dhanë dorëheqjen për incidentin. Assimakopoulou tërhoqi gjithashtu kandidaturën e saj për votimin e 9 qershorit. Zëdhënësi i qeverisë Pavlos Marinakis ka shmangur pyetjet nga mediat dhe grupet e të drejtave, duke deklaruar të hënën se meqë rasti është nën hetim, nuk kishte “asgjë më shumë” për të bërë aktualisht.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Prill, 2024 12:32