RMV, Probleme me gazifikimin

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Prill, 2024 20:26

RMV, Probleme me gazifikimin

A është e mundur të zbatohet shpejt gazifikimi në vend? Ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Bllagoj Boçvarski sot nga Shtipi theksoi se ministria përkatëse është në pritje të dokumentacionit të plotë për gazsjellësit, të cilët janë gati për të vënë në përdorim në një pjesë të gazsjellësit, përcjell FLAKA.

Boçvarski pohon se deri më sot nuk është pranuar asnjë kërkesë për lirimin e asnjë prej segmenteve të gazsjellësit nga Shtipi në Manastir dhe nga Shkupi në Gostivar.

Boçvarski theksoi se janë realizuar projekte kapitale në sferën e gazifikimit, përkatësisht tubacionet kryesore të gazit në gjatësi prej 210 kilometrash dhe është duke u bërë përzgjedhja e kompanisë që do të ndërtojë interkonektorin e gazit me Greqinë. Megjithatë, në raportin e fundit dhe më të fundit të auditimit, thuhet se gazifikimi i ngadaltë është rrezik për shpenzime jo racionale të fondeve publike, si dhe se janë evidentuar dobësi në monitorimin e zbatimit të kontratave të ndërtimit.

“Arsyet e kësaj situate janë dobësitë në regjistrimin e të drejtës së pronësisë së objekteve të infrastrukturës së linjës, por edhe zgjidhja e ngadaltë e rasteve të shpronësimeve për të cilat janë paguar afërsisht 2 milionë euro në periudhën 2018-2022”, thuhet në analizën e shtetit për rishikime.

Se ka pasur një shpronësim të vonuar dhe probleme me zgjidhjen e procedurave pronësore-ligjore e konfirmon edhe kreu i Burimeve Kombëtare të Energjisë, Bajram Rexhepi, i cili tregon për TV 24 se përdorimi masiv i gazit natyror nga familjet do të varet nga zhvillimi i rrjetit të shpërndarjes nëpër komuna, dhe planifikohet të jetë partneritet publik-privat.

Ndryshe, edhe pas 13 vitesh vendi është ende pa gazifikim, për çka deri më tani janë shpenzuar qindra milionë euro. FLAKA

BURIMI: TV 24

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Prill, 2024 20:26