Gjykata Evropiane vendos: Politikat e klimës duhet të mbrojnë të drejtat e njeriut

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 18:49

Gjykata Evropiane vendos: Politikat e klimës duhet të mbrojnë të drejtat e njeriut

Në një vendim të paprecedentë, Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka konfirmuar se politikat e dobëta të qeverisë në lidhje me klimën mund të shkelin të drejtat themelore të njeriut.

Vendimi vjen pas një rasti të ngritur nga një grup grash të moshuara zvicerane, të cilat argumentuan se ndryshimet klimatike po kërcënonin jetën e tyre familjare dhe shëndetin. Gjykata hodhi poshtë dy raste të tjera, por vendimi për Zvicrën krijon një precedent të rëndësishëm që mund të shtyjë qeveritë të marrin masa më të forta për të luftuar ndryshimet klimatike.

Vendimi është pritur si një hap i madh përpara në luftën kundër krizës klimatike dhe si një sinjal që çështjet e klimës janë gjithashtu çështje të të drejtave të njeriut.

Ekspertët dhe aktivistët e klimës, përfshirë Greta Thunberg, kanë mirëpritur vendimin si një moment vendimtar në përpjekjet për të mbrojtur planetin dhe të drejtat e njerëzve që jetojnë në të.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 18:49