Jakimovski: Çështja me Bullgarinë duhet të mbyllet plotësisht

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 11 Prill, 2024 20:18

Jakimovski: Çështja me Bullgarinë duhet të mbyllet plotësisht

Kandidati për president, Stevço Jakimovski, në një intervistë për “Telma” tha se vendi ka nevojë për ndryshime rrënjësore në segmente kyçe që vendi përfundimisht të rregullohet.

“Duhet të reformojmë arsimin, të kemi një arsim që do të japë dije dhe jo pesëshe, së dyti reforma në shëndetësi sepse siç kemi filluar në 5 deri në 7 vjet nga sot do të trajtohemi nga shaka, ky është themeli i një shoqërie. Pastaj reforma në administratën e rëndë joefikase. Një president i vendit nuk duhet të heshtë për këtë”, tha Jakimovski.

Në sferën e kompetencave kushtetuese, Jakimovski njoftoi se do të emërojë një shef të Shtabit të Përgjithshëm i cili do të ketë diplomë master apo doktoraturë në shkenca dhe të flasë së paku një gjuhë sovjetike shumë mirë.

Duke iu referuar politikës së jashtme, Jakimovski tha se do të avokojë për respekt më të madh nga partnerët ndërkombëtarë, ndërsa për problemin me Bullgarinë, mendon se kjo çështje duhet të mbyllet njëherë e përgjithmonë.

“Nuk jam me vendosmëri kundër përfshirjes së bullgarëve në Kushtetutë, por jam i vendosur për mbylljen e plotë të çështjes bullgare. Kjo do të thotë që e gjithë paketa duhet të mbyllet. E bëra edhe pyetjen në mbledhjen e kryesisë: A do të përgjigjeni nëse jemi komb që nga viti 1944, apo kemi qenë që kur kemi ekzistuar? Së dyti, a është gjuha jonë një dialekt bullgar, apo është një gjuhë e veçantë maqedonase? Përgjigju këtyre dy pyetjeve, dhe për figurat historike le të nxjerrin dokumente historianët, le të nxjerrin dëshmi nëse dikush ka qenë bullgar, a ka qenë maqedonas, ndoshta nuk do të pajtohen kurrë, por kjo nuk mund të jetë kusht për hyrjen tonë në BE”, tha Jakimovski.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 11 Prill, 2024 20:18