Auditimi: Pa paratë e buxhetit të shtetit, partitë vështirë se do të mbijetojnë

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 12 Prill, 2024 19:43 Përditësuar

Auditimi: Pa paratë e buxhetit të shtetit, partitë vështirë se do të mbijetojnë

Pak qytetarë e dinë që i mbështesin financiarisht ato parti që nuk janë të preferuara të tyre. Paratë e anëtarëve dhe simpatizantëve të VMRO DPMNE-së përfundojnë në arkat e LSDM-së, BDI-së, Levicës, PLD-së, por edhe anasjelltas, përcjell FLAKA.

Nëse nuk janë paratë e buxhetit, të cilat i mbushin qytetarët, partitë politike në RMV vështirë se do të mund të mbijetojnë. Enti Shtetëror i Revizionit publikoi raportet për veprimtarinë financiare të 42 subjekteve politike gjatë vitit të kaluar.

LSDM-ja në pushtet e përfundoi vitin e kaluar me fitim prej rreth 860 mijë eurosh, që është dyfish më i madh se një vit më parë. Nga donacionet dhe kuotat e anëtarësimit ka grumbulluar rreth 50 mijë euro dhe pjesa më e madhe e të ardhurave, afër 1.5 milionë euro, është regjistruar në zërin “burime të tjera”. Të hyrat e përgjithshme të LSDM-së në vitin 2023 ishin rreth 2 milionë euro, pasi pjesën më të madhe të të hyrave, rreth 300 mijë euro, e ka shpenzuar për reklama dhe propagandë.

Në raportin e saj, VMRO DPMNE opozitare publikon emrat e anëtarëve dhe simpatizantëve që kanë paguar donacione. Në 1.7 milionë euro të ardhura vitin e kaluar, anëtarët e bordit ekzekutiv, deputetët dhe anëtarët e thjeshtë kanë paguar nga 300 deri në 3500 euro. Donatori më i madh është kompania e mirëmbajtjes së higjienës Luvak 2020, e cila ka dhuruar 13 mijë euro. Por, torta më e madhe vjen nga paratë e qytetarëve përmes buxhetit.

Vitin e kaluar VMRO-DPMNE ka dal me afro 1.6 milionë euro. Ajo shpenzoi pak më shumë se 100 mijë për reklama. Partitë opozitare, sikurse partia në pushtet, ishin mikpritëse, kështu që edhe ato bënë një tepricë prej rreth 100 euro, që është 65 mijë më shumë se vitin e kaluar.

BDI ka realizuar të hyrat më të mëdha, pasi vitin e kaluar ka mbledhur 2.5 milionë euro. E në raportin e tyre publikohen edhe emrat e anëtarëve dhe simpatizantëve që kanë paguar kuota dhe kanë bërë donacione. Por ato janë vetëm rreth 16 për qind e totalit të të ardhurave dhe një pjesë e mirë e parave janë siguruar në mënyrë indirekte nga xhepat e qytetarëve, nëpërmjet buxhetit të shtetit.

Partitë do të kenë ndihmë shtetërore edhe sivjet pasi kemi zgjedhjet e dyfishta. Reklamat në media, partitë politike do t’i paguajnë me paratë e qytetarëve, sepse sigurohen nga buxheti i shtetit. FLAKA

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 12 Prill, 2024 19:43 Përditësuar