Sa ndihmë shtetërore do të marrin “Yageo” dhe “BMZ”, investime të reja në Maqedoni?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 12 Prill, 2024 20:03

Sa ndihmë shtetërore do të marrin “Yageo” dhe “BMZ”, investime të reja në Maqedoni?

Investitori tajvanez “Yageo”, i cili duhet të prodhojë çips në Maqedoni, do të marrë 45.425.000 euro në total ndihmë shtetërore për investim në vend. Kjo është ndihma më e madhe shtetërore e miratuar gjatë vitit të kaluar, thuhet në raportin e publikuar nga Komisioni Shtetëror për Mbrojtjen e Konkurrencës, përcjell FLAKA.

“Yageo” duhet të prodhojë pjesë dhe komponentë për “Tesla” dhe “Apple”. Marrëveshja me grupin tajvanez është nënshkruar vitin e kaluar në Taipei dhe duhet të jetë investimi më i madh Greenfield në Maqedoni me një shumë totale prej 205 milionë euro dhe plan për krijimin e 3900 vendeve të punës në një periudhë dhjetëvjeçare. “Yageo” planifikon të ndërtojë dy objekte të reja prodhuese – një në Shkup dhe tjetrin në Shtip. Fillimisht fokusi do të jetë në zonën në afërsi të metropolit ku ndërtimi duhet të fillojë gjatë vitit të ardhshëm.

Kompania farmaceutike gjermane “Gersheimer” duhet të marrë 42 milionë euro për një cikël të dytë investimi. Sipas njoftimeve, investimi i dytë për prodhimin e shiringave të qelqit për qëllime mjekësore do të jetë investimi më i madh i huaj i realizuar ndonjëherë në një fazë. Bëhet fjalë për një investim të paralajmëruar mbi 126 milionë euro në zonën industriale Shkupi 2. Edhe 12.415.200 euro i janë miratuar “Geresheimer” në vitin 2023 për zgjerimin e investimit të parë.

Prodhuesi më i madh evropian i baterive litium-jon BMZ Holding nga Karlstein am Main duhet të marrë 28,731,289 euro. Maqedonia do të jetë eksportues industrial i baterive litium-jon. Grupi gjerman BMZ zhvillon dhe prodhon sisteme baterish të teknologjisë së lartë, të cilat instalohen në të gjithë botën në produktet më të ndryshme të markave të njohura. Ajo gjithashtu prodhon sisteme baterish me markat e veta.

“Magna Mechatronics”, e cila vitin e kaluar filloi ndërtimin e fabrikës në zonën e Shtipit për sisteme të integruara automobilistike të komponentëve mekanikë dhe elektronikë, sipas të dhënave të KPP-së, do të arkëtojë 18.503.085 euro. Kanadezët njoftuan 600 vende pune dhe eksporte të mëdha.

Për kompaninë belge “Avesta”, e cila do të ndërtojë fabrikën për prodhimin e baterive elektrike për vetura në TIRZ Kërçovë, 5 milionë euro do të vijnë nga shteti, përkatësisht nga Drejtoria për Zona Zhvillimore Teknologjike Industriale. Sipas marrëveshjes, në Kërçovë do të hapen 600 vende të reja pune.

“Technical Textiles”, kompania gjermane që është prezente në Maqedoni që nga viti 2014, do të marrë nga Qeveria 9 milionë euro, nga të cilat 5 në bazë horizontale dhe 4 në bazë rajonale. Nuk kishte shumë informacione publike për dhënien e ndihmës për këtë projekt për kompaninë që prodhon tekstile industriale në Shtip. “Lear” amerikan do të paguhet 8.285.639 euro për një projekt të dytë investues në zonën e Tetovës, u vendos vitin e kaluar.

Është interesant fakti se prodhuesit të frenave për trena “Vabtek” fillimisht i është miratuar ndihma prej 14.773.047 euro, por KPP-ja e ndërpreu këtë procedurë 9 milionë euro janë miratuar edhe për Next E.GO për “trajnim special” si bazë e re për ndihmë shtetërore, por ndërkohë Qeveria ka njoftuar se po ndërpritet kontrata me startupin që duhej të prodhonte makina elektrike në Tetovë. FLAKA

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 12 Prill, 2024 20:03