Një gaz pa ngjyrë dhe erë që lidhet me një rritje alarmante të kancerit të mushkërive tek joduhanpirësit

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 17 Prill, 2024 19:52

Një gaz pa ngjyrë dhe erë që lidhet me një rritje alarmante të kancerit të mushkërive tek joduhanpirësit

Edhe pse kanceri i mushkërive tradicionalisht mendohet si një sëmundje e duhanpirësve, 15-20 për qind e kancerit të mushkërive të sapo diagnostikuar ndodhin tek njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan, shumë prej të cilëve janë në të 40-at ose 50-at e tyre.

Mjekët thonë se rritja e rasteve të kancerit të mushkërive në mesin e jo-duhanpirësve ka të ngjarë të lidhet me ekspozimin afatgjatë dhe të lartë ndaj gazit të radonit. Ky gaz pa ngjyrë dhe erë lirohet nga kalbja e materialit radioaktiv që ndodh natyrshëm nën tokë dhe më pas depërton nëpër themelet e ndërtesave. Gazi mund të qëndrojë dhe të grumbullohet në heshtje në shtëpitë dhe mushkëritë e njerëzve, nëse nuk bëhet një test për të kontrolluar.

Edhe pse Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA) rekomandon testime të rregullta për gazin e radonit dhe masa korrigjuese për të reduktuar nivelet e ekspozimit në shtëpi, hulumtimi i ri i kryer nga Qendra Gjithëpërfshirëse e Kancerit të Universitetit Shtetëror të Ohajos, Arthur Cancer Hospital G. James” dhe “Richard J. Instituti i Kërkimeve Solove, zbuloi se 75 përqind e amerikanëve nuk i kanë testuar shtëpitë e tyre për praninë e gazit të radonit dhe më shumë se gjysma (55 përqind) nuk janë të shqetësuar për ekspozimin e radonit në shtëpitë, komunitetet ose shkollat ​​e tyre.

– Çdokush mund të zhvillojë kancer të mushkërive, dhe si komunitet duhet të jemi të vetëdijshëm dhe të shqetësuar për ekspozimin ndaj gazit të radonit pasi mendohet se është një nga shkaqet kryesore të kancerit të mushkërive tek njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan – dhe ka diçka që ne mund të bëjë për të reduktuar rrezikun. Ekzistojnë teste relativisht të thjeshta për të matur radonin në shtëpi dhe veprime për të reduktuar ekspozimin ndaj tij – theksoi Dr. David Carbone, onkolog mjekësor torakal.

Kjo përfshin instalimin e një sistemi për riparimin e gazit të radonit, jashtë shtëpisë, i cili thith ajrin nga bodrumi ku zakonisht bllokohet gazi i radonit. Rritja e rrjedhës së ajrit duke hapur dritaret dhe duke përdorur ventilatorë (ajrosje) në shtëpinë tuaj, si dhe mbyllja e çarjeve në dysheme, mure dhe themel – është gjithashtu e rëndësishme.

Kanceri i mushkërive në rritje tek të rinjtë jo-duhanpirës

Faktori numër 1 i rrezikut për kancerin e mushkërive është pirja e duhanit afatgjatë. Megjithatë, shkalla e kancerit të mushkërive në mesin e jo-duhanpirësve vazhdon të rritet. Simptomat e sëmundjes janë të njëjta pavarësisht nëse personi pi duhan: përgjithësisht nuk ndihet mirë ose ndihet vazhdimisht i lodhur, ka kollë të shpeshtë, dhimbje gjoksi, gulçim ose kollitje gjaku.

Nëse zbulohet në fazat më të hershme, shkalla e shërimit për kancerin e mushkërive mund të jetë 90-95%. Megjithatë, shumica e rasteve nuk zbulohen derisa sëmundja të përhapet përmes mushkërive, ose në pjesë të tjera të trupit, kur trajtimet nuk janë aq efektive.

Kërkohet testimi i radonit në shtëpi, shkolla dhe vendet e punës

Carbon vëren se ekspozimi i radonit në nivel të lartë në shkollë ose në punë është po aq i rrezikshëm për shëndetin sa ekspozimi i nivelit të lartë në bodrumet e shtëpisë. Ai thotë se mbështet fuqimisht legjislacionin e mundshëm në SHBA që do të kërkonte testimin e radonit në shkolla, biznese dhe gjatë shitjeve në shtëpi për të ndihmuar në uljen e rrezikut. Efektet e radonit në mushkëri janë kumulative dhe mund të vonohen për dekada.

-Kështu që fëmijët tuaj duke luajtur në bodrumin tuaj ose duke shkuar në shkollë sot, të ekspozuar ndaj niveleve të panjohura të radonit, mund të zhvillojnë kancer në mushkëri në 10, 20, 30 vjet. Dhe duke qenë se gazi është krejtësisht pa ngjyrë dhe pa erë, nuk do ta keni idenë se jeni të ekspozuar, nëse nuk e dini rëndësinë e testimit proaktiv – thekson Carbone.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 17 Prill, 2024 19:52