Shkencëtarët zbulojnë ushtrimin e vetëm për të cilin të gjithë kanë kohë për të shpëtuar jetën

Rina Selimi
Botuar nga Rina Selimi 29 Prill, 2024 09:56

Shkencëtarët zbulojnë ushtrimin e vetëm për të cilin të gjithë kanë kohë për të shpëtuar jetën

Herën tjetër që do të debatoni nëse do të merrni ashensorin, mbani mend këtë – sipas shkencëtarëve, ngjitja e shkallëve mund t’ju shpëtojë jetën.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se marrja e shkallëve rregullisht lidhet me një rrezik 24% të reduktuar të vdekjes së parakohshme nga çdo shkak dhe një gjasë 39% më të ulët për të vdekur nga një atak në zemër , dështimi i zemrës ose një goditje në tru .

Shkencëtarët thanë se gjetjet tregojnë se edhe shpërthimet e shkurtra të aktivitetit si ngjitja e shkallëve mund të zvogëlojnë rrezikun e vdekjes së parakohshme.

Dr Sophie Paddock, nga Universiteti i Anglisë Lindore dhe Fondacioni i Spitalit Universitar të Norfolk dhe Norwich tha: “Nëse keni zgjedhjen për të marrë shkallët ose ashensorin, shkoni te shkallët pasi kjo do t’ju ndihmojë zemrën.

“Edhe shpërthimet e shkurtra të aktivitetit fizik kanë ndikime të dobishme shëndetësore, dhe periudhat e shkurtra të ngjitjes së shkallëve duhet të jenë një objektiv i arritshëm për t’u integruar në rutinat e përditshme.”

Pasiviteti fizik shoqërohet me një në gjashtë vdekje në MB, sipas një raporti të hartuar nga Zyra për Përmirësimin e Shëndetit dhe Pabarazitë.

Provoni të ndërroni ashensorin me shkallët në punë (Foto: Getty/Maskot)

Provat sugjerojnë se stërvitja e rregullt mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes së hershme dhe sëmundjeve të zemrës. NHS rekomandon të paktën 150 minuta ushtrime me intensitet të moderuar çdo javë .

Rina Selimi
Botuar nga Rina Selimi 29 Prill, 2024 09:56