Ja çfarë ndodh nëse ndaloni marrjen e ilaçit popullor për humbje peshe

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Prill, 2024 20:44

Ja çfarë ndodh nëse ndaloni marrjen e ilaçit popullor për humbje peshe

Ata që luftojnë me peshën e tepërt ndoshta kanë dëgjuar për “ozempik”, të ashtuquajturin “ilaç për humbjen e peshës”. Ilaçi tregon rezultate të mira dhe menjëherë pas miratimit u bë i njohur në të gjithë botën. Ai ishte menduar kryesisht për njerëzit që vuanin nga diabeti.

Ozempik u zhvillua nga kompania farmaceutike Novonordisk dhe fillimisht u miratua në një numër vendesh për trajtimin e diabetit të tipit 2, përbërësi aktiv i tij semaglutide lidhet me receptorët e hormoneve që kontrollojnë sheqerin në gjak, duke stimuluar lirimin e insulinës kur nivelet e sheqerit në gjak bien është e lartë. Por gjithashtu ul oreksin.

Është treguar se mund t’i ndihmojë njerëzit me probleme me peshën të humbasin më shumë se 10 për qind të peshës së tyre trupore brenda 6 muajve, gjë që është një rezultat mahnitës. Por çfarë ndodh kur një person ndalon marrjen e drogës, a do të kthehen kilogramët e tepërt?

Kur ndaloni marrjen e drogës, pesha kthehet.

Përgjigja është – ndoshta po. Veçanërisht, shumica e njerëzve rifitojnë peshën pas ndalimit të semaglutidit.

– Tirsepatide ose semaglutide mund t’ju ndihmojnë të reduktoni indet dhjamore. Megjithatë, kjo nuk adreson problemin e vërtetë, pra shkaqet e obezitetit, pasi obeziteti është një gjendje kronike dhe komplekse. Kur ndaloni marrjen e ilaçeve, pesha kthehet. Trajtimi i presionit të lartë të gjakut zgjat gjithë jetën. Është e njëjta gjë me obezitetin. Ilaçet funksionojnë, por vetëm kur i merrni – thotë doktoresha Natasha Yates nga Universiteti Bond në Australi.

Ajo tregon se shikimi i “Ozempik” si pjesë e trajtimit, që në vetvete nuk mjafton dhe se krahas marrjes së ilaçit duhet të ndryshohen edhe zakonet e tjera të jetesës.

Studimet tregojnë se ndërmjet 6 për qind dhe 13.5 për qind e pacientëve e ndërpresin marrjen e drogës për shkak të efekteve anësore. Por është edhe problemi i çmimeve të larta dhe mungesave të shpeshta në treg. Prandaj, është e rëndësishme të dini se çfarë të bëni në rast të ndërprerjes.

Çfarë ndodh kur ndalojmë marrjen e një ilaçi për humbje peshe?

– Kur ndaloni përdorimin e tirzepatidit ose semaglutidit, duhen disa ditë apo edhe disa javë që ato të largohen nga sistemi juaj. Atëherë do të filloni të ndiheni sërish më të uritur. Sheqeri në gjak rritet sepse ilaçi nuk ndikon më në pankreasin. Pavarësisht nëse keni apo jo diabet, mund t’ju duhet të hani ushqime me një status të ulët glicemik për të stabilizuar sheqerin në gjak. Pjesa më e madhe e peshës që do të fitoni është yndyrë. Gjatë përdorimit të drogës, keni humbur më pak muskuj sesa yndyrë. Humbja e muskujve është e pashmangshme kur jeni duke humbur peshë, pavarësisht nëse jeni duke marrë ilaçe apo jo. Problemi është se kur ndaloni marrjen e drogës, trupi juaj preferon të ruajë yndyrën – shpjegoi ajo.

Duke qenë se ka shumë shkaqe të obezitetit, është e nevojshme të ndryshohen disa zakone të jetesës për të parandaluar riakumulimin e kilogramëve të padëshiruar. Yates këshillon shumë gjumë cilësor, stërvitje, ushqim të shëndetshëm dhe porcione më të vogla.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Prill, 2024 20:44