Kujdes! Një përditësim i rremë mund të infektojë telefonin tuaj Android

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Prill, 2024 20:49

Kujdes! Një përditësim i rremë mund të infektojë telefonin tuaj Android

Përdoruesit e Android po paralajmërohen për shfaqjen e një përditësimi të rremë për Google Chrome që i mashtron ata të instalojnë një Trojan, një pjesë e malware të njohur si Brockwell.

Ky lloj virusi pretendon të jetë një aplikacion i zakonshëm, por pasi instalohet në telefon, bëhet keqdashës dhe i dëmshëm.

Trojan Brockwell është i njohur për mbledhjen e të dhënave personale të pronarëve të telefonave dhe gjithashtu mund të lejojë një sulmues të marrë kontrollin nga distanca të një telefoni të tërë Android.

Ai gjithashtu mund të spiunojë përdoruesit dhe të aksesojë aplikacionet bankare duke kulluar llogaritë e viktimave të prekura nga ky Trojan.

Përditësimi i rremë i Chrome Injects Trojan

TriFabric, një kompani holandeze e sigurisë kibernetike, thotë se ka një arsye shumë të mirë pse fjala “break” është përfshirë në emrin e Trojanit.

-Analiza e mostrës zbuloi se Brockwell përbën një kërcënim të rëndësishëm për industrinë bankare, duke u siguruar sulmuesve akses në distancë në të gjitha fondet e disponueshme në llogarinë e viktimës përmes një aplikacioni bankar celular.

Trojan duket se është në zhvillim aktiv, me komanda të reja që shtohen pothuajse çdo ditë.

Brockwell Trojan përdor një përditësim të rremë të shfletuesit Chrome që duket pothuajse si gjëja e vërtetë dhe është e lehtë të merret me mend se si një përdorues smartphone mund të mashtrohet për ta instaluar atë. Malware përdor atë që njihet si një teknikë “mbulimi”.

Një ekran i rremë vendoset mbi një aplikacion të synuar (siç është një aplikacion bankar) dhe kap informacionin e hyrjes, duke përfshirë emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin specifik të aplikacionit.

Me “regjistrimin e aksesit”, malware regjistron të gjitha prekjet, futjen e tekstit, lëvizjen, hapjen e aplikacioneve dhe informacionin e shfaqur. Këto të dhëna dërgohen në një server për komandim, kontroll dhe vjedhje identiteti.

Meqenëse çdo ngjarje regjistrohet nga Trojan, çdo aplikacion i shkarkuar në telefon është i cenueshëm.

Kur malware vjedh kredencialet e përdoruesit të një telefoni, sulmuesit mund të marrin kontrollin e telefonit nga distanca.

Trojan Brockwell është një kërcënim serioz.

Nëse merrni një përditësim për shfletuesin Google Chrome për Android, sigurohuni që ta shpërfillni atë.

Mund ta përditësoni gjithmonë aplikacionin përmes Google Play Store dhe në fund të fundit është më i sigurt në krahasim.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Prill, 2024 20:49