A do t’u kthehen dhe nga kush paratë qytetarëve që paguajtën më shtrenjtë sigurimin për regjistrimin e automjeteve?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Maj, 2024 21:57

A do t’u kthehen dhe nga kush paratë qytetarëve që paguajtën më shtrenjtë sigurimin për regjistrimin e automjeteve?

Kompanitë të zhgënjyera, qytetarët të hutuar – furtunë reagimesh pas vendimit të Qeverisë për kthimin e çmimeve të vjetra të sigurimit të makinave, përcjell FLAKA.

Pyetja kryesore që shtrohet tani është nëse dhe kush do t’u kthejë paratë të gjithë atyre që kanë regjistruar automjetet e tyre nga data 25 prill deri dje dhe kanë paguar një policë 15% më shtrenjtë.

Agjencia e Mbikëqyrjes së Sigurimeve na referoi në Grupin e Sigurimeve pranë Dhomës së Tregtisë. Nga aty na thanë se “veprimet e mëtejshme do të dihen javën e ardhshme”.

Heshtje nga Qeveria. Dhe aty kemi pyetur se a do të dëmshpërblehen qytetarët dhe a ka mekanizëm për t’u kthyer paratë e tyre.

Pronarët e veturave kanë paguar më shumë për tërë javën nga 840 deri në 1600 denarë plus, varësisht nga fuqia e veturës.

Ndërkohë kanë reaguar kompanitë e sigurimeve. Ata thonë se janë të befasuar.

“Komisioni i Përgjegjësisë për Automobilistikë në Ministrinë e Financave mori një vendim të nxituar, të pakapshëm dhe të njëanshëm pa marrë parasysh argumentet e të gjithë aktorëve të industrisë së sigurimeve. Me vendimin e miratuar kufizohet pjesa për kryerjen e veprimtarisë, përkatësisht shpenzimet dhe vendoset kontroll 100 për qind i shtetit mbi çmimet për autopërgjegjësi. Me këtë po largohemi nga parimet e Bashkimit Evropian dhe nga rregullat e ekonomisë së tregut”, thonë nga Oda Ekonomike.

Janë bërë të ditur edhe kompanitë e sigurimeve të jo-jetës.

“Vendimi përfaqëson një kërcënim të drejtpërdrejtë për stabilitetin financiar të sektorit të sigurimeve dhe është vendosja e një kufizimi rregullator në politikat e çmimeve që është në kundërshtim me rekomandimet e KE-së në raportin për progresin e vendit tonë, i cili mund të vërë në dyshim seriozisht kujdesi për të siguruarit”, shkruan në një pjesë të reagimit.

Agjencia e Mbikëqyrjes së Sigurimeve ka theksuar disa herë se rritja e çmimit nuk është e justifikuar dhe ka publikuar një analizë, ku thuhet se vitin e kaluar shuma totale e dëmeve të sigurimit ishte 39 milionë euro, që përfaqëson 45% të primit të fituar, që ishte gati 87 milionë. euro.

E pra, sipas këtyre shifrave, ASO tha se “një rritje shtesë e primit do të nënkuptonte një barrë të panevojshme për të siguruarit dhe më shumë fonde të lira për kompanitë e sigurimeve për të cilat nuk kanë asnjë justifikim për atë që synonin”. FLAKA

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Maj, 2024 21:57