Çfarë ofrojnë partitë politike për shëndetësinë?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Maj, 2024 21:45

Çfarë ofrojnë partitë politike për shëndetësinë?

Modernizimi i spitaleve, pajisje të reja, punësim, paga më të larta. Këto janë vetëm një pjesë e premtimeve të partive në programet zgjedhore në fushën e shëndetësisë. Shëndeti mbetet ndër prioritetet në programet zgjedhore, përcjell FLAKA.

VMRO-DPMNE është duke planifikuar një Strategji Kombëtare të Shëndetësisë. Në 100 ditët e para procedurë për 500 punësime të reja urgjente për personelin shëndetësor me status të pazgjidhur. Heqja e drejtorëve ekonomikë, dhe për projektin dhjetëvjeçar – një klinik e re nuk shpall afate, por analizë të të gjitha projekteve të mëparshme. Në fokus të programit është edhe Termini im.

“Caktimi i termineve në sistemin “Termi im” do të jetë transparent, dhe listat do të jenë të disponueshme për inspektim nga çdo mjek familjar dhe pacient përmes një kodi dhe numri dixhital. Parashikojmë që qytetarët të mund t’i marrin barnat nga farmacia me recetë të mjekut specialist dhe më pas Fondi do t’ua rimbursojë fondet vetë farmacive”, thonë nga VMRO-DPMNE.

Nga ana tjetër, LSDM-ja premton rritje të kapitullit për 15% për mjekët e familjes deri në fund të vitit, rajonalizimin e qendrave onkologjike, si dhe shërbim shëndetësor publik falas për të gjithë të siguruarit.

Në fokus të LSDM-së janë pagat e punëtorëve shëndetësorë. Ndërtimi i një qendre të re klinike do të kërkojë konsensus shtetëror.

“Rriten pagat, me të ardhura nga 80.000 deri në 180.000 denarë, kurse praktikantët do të marrin së paku 60.000 denarë. Do të hiqet plotësisht 20% e bashkëpagesës për shërbimet shëndetësore publike në rrjetin e ISHP. Përditësimi vjetor i listës pozitive të barnave nga prodhuesit me reputacion”, thonë nga LSDM.

Në programin e së Majtës është edhe heqja e drejtorëve ekonomikë. Gjithashtu, kjo parti njofton edhe kthimin e administratës shëndetësore në varësi të Ministrisë së Shëndetësisë, zgjedhjen e drejtorëve të klinikave me votim të brendshëm nga stafi mjekësor, dyfishimin e çmimeve për të huajt që shfrytëzojnë shërbimet shëndetësore në Maqedoni, si dhe punësim të garantuar të studentëve në shëndetësinë publike më të mirë të shkollës së mjekësisë.

“Integrimi i spitaleve private në sistemin e kujdesit shëndetësor publik (sigurimi shëndetësor zbatohet automatikisht edhe për kujdesin shëndetësor privat). Heqja e paradhënies për barin dhe më pas rimbursimi i fondeve nga fondi me futjen e një të re të thjeshtuar që do të mundësojë disponueshmëri të shpejtë të barit të nevojshëm”, thonë nga e Majta.

Programi i VLEN, nga ana tjetër, parasheh hapjen e qendrës për trajtimin e plagëve dhe djegieve, si dhe një qendër klinike universitare në Tetovë, e cila do të ofrojë shërbim terciar për të gjithë pjesën perëndimore të Maqedonisë dhe do të zvogëlojë fluksin e klinikave të Shkupit.

“Në nivelin primar do të punohet për hapjen e klinikave të mjekësisë familjare kudo që ka mbi 5000 banorë, përfshirë këtu edhe në zonat rurale dhe poliklinikat dhe kudo që ka mbi 20000 banorë. Në nivelin dytësor synojmë të kemi një spital modern kudo ku ka mbi 100 mijë banorë”, thonë nga Vlen.

BDI planifikon investime në spitalet rajonale, dixhitalizimin e sistemit, zgjerimin e listës pozitive që nuk është zgjeruar prej më shumë se një dekade dhe premton paga dinjitoze për personelin shëndetësor.

“Integrimi i Qendrës Klinike Universitare në Shkup dhe transformimi në kompleksin e ri shëndetësor. Rishikimi dhe zgjerimi i listës pozitive të barnave. Përmirësimi i cilësisë dhe dixhitalizimi i shërbimeve shëndetësore”, thonë nga BDI.

Sindikatat kanë thënë tashmë se përmirësimi i kushteve të punës duhet të jetë prioritet i qeverisë së ardhshme dhe zgjidhje priten edhe nga pacientët, të cilët së fundi janë anëtarësuar në Aleancën e Shoqatave të Pacientëve për të përmirësuar të drejtat e pacientëve dhe aksesin në shërbimet shëndetësore. FLAKA

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Maj, 2024 21:45