Shpërndarja e prokurorisë dhe këshillit gjyqësor – Jurristët e shohin pozitivisht propozimin e VMRO-DPMNE-së

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 10 Maj, 2024 22:39

Shpërndarja e prokurorisë dhe këshillit gjyqësor – Jurristët e shohin pozitivisht propozimin e VMRO-DPMNE-së

Këshilli Gjyqësor dhe Këshilli i Prokurorëve Publikë duhet të shpërndahen dhe të zgjidhen në zgjedhje të menjëhershme. Kështu e interpreton një pjesë e bashkësisë juridike mesazhin e liderit të VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski dhe me sa duket mandatarit të ri të Qeverisë. Ai paralajmëroi reformimin e dy institucioneve kyçe në të cilat ulen krerët e gjyqësorit, këshilli gjyqësor dhe këshilli i prokurorëve publikë dhe kryejnë përzgjedhjen, vlerësimin dhe shkarkimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve. Kryetari i Transparency International, Bllagoja Pandovski, thotë se Hristijan Miçkoski u bën apel anëtarëve të gjyqësorit dhe këshillit të prokurorëve që t’i zgjidhin problemet e tyre, ndërsa qeveria nuk ka ide se si të ndërhyjë dhe të fusë njerëzit e saj në sistemin e drejtësisë, përcjell FLAKA.

“Anëtarët e këtyre institucioneve kyçe të drejtësisë janë të njëanshëm në vlerësimin e kolegëve të tyre sepse vijnë nga radhët e gjyqtarëve”, komentoi Pandovski në lidhje me qëndrimin e anëtarëve të këshillit gjyqësor dhe prokurorial. Ai propozon zgjidhje të reja ligjore.

Puna e institucioneve të drejtësisë arriti në fund pasi, sipas sondazheve, besimi në sistemin gjyqësor ra në një gabim statistikor prej 2%.

Vitet e fundit Këshilli Gjyqësor është marrë me një numër të madh skandalesh dhe është kritikuar për punë të pakujdesshme nga përfaqësuesit e komunitetit ndërkombëtar në vendin tonë.

Misioni vlerësues i BE-së, i cili hyri në këshill pas shpërthimit të skandalit me shkarkimin e kryetares Vesna Dameva, dha 40 rekomandime që ky organ të reformohet.

Raporti i fundit i KE flet për jotransparencën e Këshillit të Prokurorëve në përzgjedhjen e anëtarëve, si dhe për ndikimet partiake dhe nepotizmin në përzgjedhjen e gjyqtarëve në Këshillin Gjyqësor.

Sipas ekspertëve, rrënjët e luftës kundër korrupsionit nisin pikërisht këtu, nga majat e institucioneve më të rëndësishme në sistemin gjyqësor. FLAKA

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 10 Maj, 2024 22:39