Në vitin 2024, njerëzit e lënë duhanin për 3 arsye: Njëra është një problem i vërtetë shëndetësor

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 13 Maj, 2024 20:08

Në vitin 2024, njerëzit e lënë duhanin për 3 arsye: Njëra është një problem i vërtetë shëndetësor

Pothuajse 50 për qind e njerëzve planifikojnë të lënë punën e tyre në vitin 2024 , sipas hulumtimit të fundit nga LinkedIn dhe Microsoft. Sondazhi që ata kryen përfshiu 31,000 njerëz në 31 vende të botës. Rezultatet treguan se në vitin 2024, rreth 46 për qind e të punësuarve duan të lënë punën e tyre dhe të japin dorëheqjen. Për krahasim, kjo përqindje në vitin 2021 ishte rreth 40 përqind.

Shumë punëdhënës besonin se “tendenca” e pushimeve nga puna do të stabilizohej gjatë vitit 2024 dhe se punëdhënësit do të merrnin kontrollin e tregut të punës, por ky studim e mohoi këtë. Një shqetësim edhe më i madh është se ka mungesë të fuqisë punëtore në tregun global.

Sipas hulumtimeve, tre arsyet e dorëheqjes janë: “djegia” në punë, mungesa e zhvillimit profesional dhe inteligjenca artificiale. Rreth 59 për qind e punëtorëve në Shtetet e Bashkuara janë “të djegur” në punë dhe pjesa tjetër ndihet e rraskapitur. Shenjat e “djegjes” përfshijnë lodhjen, joproduktivitetin dhe ndjenjën se puna që po bëhet nuk ka qëllim.

“Burnout” është një problem i zakonshëm me të cilin përballen shumë njerëz në vendin e punës moderne. Mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë orët e gjata të punës, nivelet e larta të stresit dhe mungesën e kontrollit mbi mjedisin e punës. Nëse del jashtë kontrollit, “djegia” mund të çojë në një sërë pasojash negative, duke përfshirë uljen e produktivitetit, rritjen e mungesës nga puna, madje edhe probleme të shëndetit fizik dhe mendor.

Foto: Rawpixel

Kur bëhet fjalë për arsyen e dytë, kompanitë që punojnë në fushën e kulturës kanë punonjës më të kënaqur, sepse kanë më shumë shanse për të avancuar në karrierën e tyre, tregon hulumtimi. Motivimi në mjedisin e punës është shumë i rëndësishëm jo vetëm për punonjësit, por edhe për zhvillimin e kompanisë. Sot, motivimi nuk duhet të arrihet vetëm nëpërmjet përfitimeve monetare, por edhe në mënyra të tjera, si çmime, lavdërime dhe mirënjohje, udhëtime, arsimim. .. Megjithatë, pak kompani sot janë të vetëdijshme për këtë. Organizata është, para së gjithash, një sistem fluid që ndryshon çdo ditë, ndaj është e nevojshme të vazhdohet me nevojat, trendet dhe ndryshimet e tij.

Së fundi, shumica e punonjësve duan mundësinë për të mësuar se si të përdorin AI për të avancuar aftësitë e tyre.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 13 Maj, 2024 20:08