Qepët e pranverës mund të ndihmojnë edhe personat që kanë probleme me sheqerin

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 13 Maj, 2024 20:07

Qepët e pranverës mund të ndihmojnë edhe personat që kanë probleme me sheqerin

Është vërtetuar se vitaminat dhe mineralet që përmbahen në qepë kanë një efekt të dobishëm në shëndetin e përgjithshëm, veçanërisht në sistemin kardiovaskular dhe nervor.

Përveç kësaj, ky ushqim vepron edhe si një antibiotik natyral.

E pasur me vitamina dhe minerale, qepët e pranverës janë një thesar i vërtetë i përbërësve ushqyes dhe kurues. Përveç kaliumit, squfurit dhe mikroelementeve të ndryshëm, ky ushqim me pak kalori përmban edhe vitamina B1, B2, C, E, K, P (sidomos në pjesën e gjelbër), si dhe karotinë, glikozide, vajra esencialë dhe hormonin bimor. glukokinina (e ngjashme me insulinën e cila ul nivelin e sheqerit në gjak).

Është vërtetuar se vitaminat dhe mineralet që përmban qepa kanë një efekt të dobishëm në shëndetin e përgjithshëm, dhe veçanërisht në sistemin kardiovaskular dhe nervor. Përveç kësaj, falë pasurisë së vajrave esencialë dhe substancave aromatike medicinale, ky ushqim medicinal vepron si një antibiotik natyral dhe shkatërron bakteret e dëmshme në zorrë.

Lëngu i qiqrave përdoret në mjekësinë popullore si ilaç kundër infeksioneve të ndryshme të lëkurës. I përzier me një lugë mjaltë, ndihmon në problemet e lehta të frymëmarrjes pasi lehtëson ekspektorimin, shëron inflamacionin e bajameve dhe ngjirjen e zërit. Dhe kjo nuk është e gjitha.

Qepa e pranverës ka edhe veti diuretike, prandaj përdoret edhe si ilaç natyral për rregullimin e tretjes.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 13 Maj, 2024 20:07