Nëse i përdorni këto PIN-a, ndryshojeni menjëherë – hakerat do t’ju grabisin sa qelë e mbyll sytë

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 17 Maj, 2024 20:18

Nëse i përdorni këto PIN-a, ndryshojeni menjëherë – hakerat do t’ju grabisin sa qelë e mbyll sytë

Kur zgjidhni një PIN për diçka, është veçanërisht e rëndësishme që ai të mos jetë një numër i lehtë që çdokush mund ta hamendësojë.

Megjithatë, disa njerëz ende nuk e kanë mësuar mësimin e tyre.

PIN-i më i përdorur në botë është ai klasik – “1234”, sipas një analize të bazave të të dhënave të rrjedhura nga faqja e internetit Information is Beautiful.

Ky PIN është përdorur në 11 për qind të rasteve të analizuara, i ndjekur nga: “1111”, “0000”, “1212” dhe “7777”.

Janë analizuar më shumë se 3.4 milionë raste kur bazat e të dhënave kanë rrjedhur në internet.

Përveç kombinimeve që përmbajnë numra të njëjtë ose ngjitur (p.sh. “2323” ose “5656”), një gabim tjetër që bëjnë njerëzit është zgjedhja e datës së lindjes për PIN-in e tyre.

Këtu është lista e plotë e 10 PIN-ve më të zakonshëm që përmbajnë numra:
1234
1111
0000
1212
7777
1004
2000
4444
2222
6969

Një gjë interesante – siç thamë, janë analizuar 3.4 milionë PIN, dhe ekspertët thonë se pas 61 përpjekjesh hakerët mund të merrnin me mend një të tretën e tyre, dhe me 462 përpjekje do të ishte e mundur të hamendësohej gjysma (1.6 milion).

Pas listës së më të zakonshmeve, ekziston edhe një listë me 10 PIN-të më të rrallë që përmbajnë numra:

8557
8438
9539
7063
6827
0859
6793
0738
6835

8093

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 17 Maj, 2024 20:18