Shkencëtarët zgjidhin misterin e ndërtimit të piramidave të Egjiptit

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 17 Maj, 2024 20:11

Shkencëtarët zgjidhin misterin e ndërtimit të piramidave të Egjiptit

Shkencëtarët besojnë se mund të kenë zgjidhur misterin se si 31 piramida, përfshirë piramidën e Gizës, u ndërtuan në Egjipt më shumë se 4000 vjet më parë.

Një ekip hulumtues nga Universiteti i Karolinës së Veriut Wilmington ka zbuluar se piramidat ka të ngjarë të jenë ndërtuar përgjatë një dege të lashtë të lumit Nil e cila tani është e fshehur nën shkretëtirë dhe tokë bujqësore.

Për shumë vite, arkeologët kanë menduar se egjiptianët e lashtë duhet të kenë përdorur një rrugë ujore aty pranë për të transportuar blloqet gjigante të gurit të nevojshme për të ndërtuar piramidat. Por deri më tani, askush nuk ishte i sigurt për vendndodhjen, formën, madhësinë ose afërsinë e kësaj dege ujore.

Në një përpjekje ndër-kontinentale, grupi i studiuesve përdori imazhe satelitore me radar, harta historike, studime gjeofizike dhe bërthama të sedimentit për të hartuar degën e lumit që ata besojnë se ishte “zhdukur” nga thatësirat e mëdha dhe stuhitë rëre mijëra vjet më parë.

Ekipi zbuloi se dega e lumit, e quajtur Ahramat, që do të thotë piramida në arabisht, ishte afërsisht 64 km e gjatë dhe midis 200-700 m e gjerë.

Zbulimi i kësaj dege lumi të zhdukur ndihmon për të shpjeguar dendësinë piramidale midis Gizës dhe Lishtit, në atë që tani është një zonë jomikpritëse e shkretëtirës sahariane.

Afërsia e degës së lumit me komplekset piramidale sugjeron se ajo ishte aktive dhe funksionale gjatë fazës së ndërtimit të këtyre piramidave. Lumi Nil ishte linja e shpëtimit të Egjiptit të Lashtë dhe mbetet i tillë edhe sot e kësaj dite.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 17 Maj, 2024 20:11