Një tjetër konflikt po shfaqet në Ballkanin Perëndimor

Flaka
Botuar nga Flaka 19 Maj, 2024 10:28

Një tjetër konflikt po shfaqet në Ballkanin Perëndimor

Maqedonia e Veriut një dhuratë nga perëndia për Rusinë në luftën e saj kundër Perëndimit.

Nga Janusz Bugajski

“Një tjetër konflikt po shfaqet në Ballkanin Perëndimor, me qendër rreth Maqedonisë së Veriut. Zgjedhja e një qeverie nacionaliste në Shkup ka të ngjarë të përkeqësojë mosmarrëveshjet me disa fqinjë, veçanërisht Bullgarinë dhe Greqinë.

Mosmarrëveshja me Bullgarinë ka shumë të ngjarë të përshkallëzohet pasi VMRO do të kundërshtojë me forcë kërkesat e Sofjes që Maqedonia e Veriut të ndryshojë kushtetutën e saj dhe të njohë një pakicë etnike bullgare. VMRO ka frikë se një veprim i tillë mund të ndajë vendin dhe të dobësojë identitetin maqedonas.

Socialdemokratët në largim dhe partitë kryesore shqiptare janë pajtuar për ndryshime të tilla, por VMRO-ja e konsideron këtë një “diktat” bullgar të papranueshëm. Kremlini do të ndjekë të paktën tre nga objektivat e tij në Ballkan duke përfituar nga rivalitetet në fqinjësinë e Maqedonisë. Së pari, mosmarrëveshjet në Shkup do të mbështesin ambiciet ekspansioniste të Sërbisë duke tërhequr vëmendjen perëndimore ndaj konflikteve që mund të përfshijnë dy shtete të BE-së dhe NATO-s, Bullgarinë dhe Greqinë.

Së dyti, Sërbia mund të mbështesë nacionalizmin maqedonas dhe bullgar kundër ndikimeve të gjoja të dëmshme liberale perëndimore dhe të pozicionohet si mbrojtëse e kombësisë, tradicionalizmit dhe sovranitetit në të dy shtetet. Ai madje mund të ofrohet si ndërmjetës midis Shkupit dhe Sofjes nëse një mosmarrëveshje kërcënon të dalë jashtë kontrollit dhe të ndërhyjë më tej në diplomacinë rajonale”.

Dhe së treti, Moska mund të intensifikojë ofensivën e saj dezinformuese kundër kërcënimit të supozuar shqiptar dhe mysliman në Maqedoni përmes mediave lokale dhe rrjeteve sociale dhe të nxisë armiqësi etnike.

Dhe nëse Prishtina përfshihet në mosmarrëveshje me Shkupin, ajo do të bëhet edhe më e ndjeshme ndaj destabilizimit të Beogradit. Në përgjithësi, rezultatet e zgjedhjeve në Maqedoni mund të jenë një dhuratë nga perëndia për Rusinë në luftën e saj kundër Perëndimit dhe aleatëve të saj.

Prononcimin në Uashington DC për The Geopost, politologo amerikan Janusz Bugajski, ekspert i çështjeve të Ballkanit.

Flaka
Botuar nga Flaka 19 Maj, 2024 10:28